АктуалноБългарияГероите на деняГрадътИзбор на редактораНовиниОбщина Пловдив

Архивите разказват: ДФ „Пловдив 112“ на 10 години – ГАЛЕРИЯ

На днешния ден – 5 декември, в който Отбелязваме Международен ден на доброволеца – се навършват 10 години от създаването на Доброволно формирование „Пловдив 112“.

Доброволческият отряд във втория по големина град у нас е един от първите в страната ни. Той е учреден със заповед на кмета Иван Тотев на 5.12.2013 г., във връзка с разработената през 2012-а г. Стратегия за развитие на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации на територията на Република България.

От тогава до ден днешен винаги се отзовава на всяка извънредна ситуация, на която е призовано, включително и в международни мисии. Кризите, бедствията и авариите, в които е помагало през годините, са наистина многобройни. Неговите членове са хора от всяка възраст, с различни професии, хобита и интереси, но всички присъединили се към екипа са водени от нуждата да създават добро и да бъдат част от каузата.

Като в първите си дни формированието наброява двайсетина души. За периода 2014/2015 доброволците участваха в 6 акции на из цялата страна и региона. Със своите действия изразяващи се в отводняване и разчистване на наводнени и разрушени постройки, помощ на закъсали автомобили, гасене на горски пожари и др., това формирование оказа незаменима помощ на органите на ПБЗН (Пожарна безопасност и защита на населението) и гражданите от засегнатите райони на страната.

Ежемесечно ДФ „ Пловдив 112“ организира вътрешни обучения за повишаване на квалификацията на личния състав, провеждани от професионални инструктури: прожароприложна дейност и работа с пожарогасители; водолазно дело и водно спасяване; картографско ориентиране и реамболация; пещерно и височинно спасяване; първа долекарска помощ; спасяване на хора под развалините на срутени сгради; работа с моторни агрегати и др.

ДФ „Пловдив 112“ все повече доказва своята ефективност и нуждата от допълнително разрастване на колектива. Към днешна дата в него има над 70 членове.

Доброволци от отряда провеждат безплатни обучения за реакция при бедствия и аварии в различни учебни заведения в страната.

На 10 април 2017 г. Георги Влайков става новият шеф на Доброволното формиравание „Пловдив 112” , след изтичане на 4-годишния мандат на първото ръководство. Негови заместници са Росен Спасов, Меглена Трифонова, Красимир Каракашев и Атанас Даков. 

По време на пандемията от Covid-19 доброволците бяха на първа линия и активно подпомагаха хора в нужда по време на цялата криза. Тогава пловдивското формирование работи нонстоп 52 дни без почивен ден, когато всички членове на формированието отработиха общо 2 968 часа и изминаха общо 5 062 километра с личните си автомобили. В допълнение на това членове на формированието и „ситуационните“ доброволци дадоха общо 517 човекочаса дежурства в Центъра за спешна медицинска помощ – Пловдив.

ДФ „Пловдив 112“: Вдъхновяващ ден, изпълнени поръчки и нови хора с желание да помагат!

За активната си дейност през 2021-ва ДФ „Пловдив 112“ получи най-голямата награда в Националния конкурс за доброволци – тази на публиката.

Под тепето нееднократно е подкрепяло каузите на доброволците, особено в борбата им с бюрократичните неуредици. – ( Non-sense! / Пловдив 112 на акция – автомобилът им стои в двора на Общината / Зам.-кметът Ставрев за Пловдив 112: Ние сме им благодарни, но това е едно управленско решение ).

Малко след пандемията ръководството на отряда пое Атанас Даков.

През последните 2-3 години в града под тепетата доброволчеството събра инерция и формированията в Пловдив вече са три.

ДФ „Пловдив 112“ и Аварийно спасяване разказват за продължителната борба с огъня над Югово и Наречен

Доброволци от Пловдив предотвратиха опит за злоупотреба с помощи за бягащите от войната в Украйна

Представители на ДФ „Пловдив 112“, Аварийно спасяване Пловдив и Мейдей Бэлгария – Пловдив заедно спасяваха оцелели под руините в Турция – СНИМКИ и ВИДЕО

След завръщането им ви показхаме как бяха посрещнати като герои – Защо плачат спасителите. И още с Меглена Трифонова от ДФ „Пловдив 112“, психолог, разговаряхме за психологията на бедствието и за уроците от него във видеоподкаста ни „В Капана“ на Под тепето –  Какъв е начинът да извлечем положителното от бедствието в Турция?

А тази пролет ви разказахме как Пловдив 112 изпрати най-младия си доброволец до бала.

Днес на празника им момчетата и момичетата от ДФ „Пловдив 112“ посрещна в базата си заместник-кмета по обществен ред и сигурност Ангел Славов. От името на кмета Костадин Димитров той поздрави за празника състава и ръководителя на формированието Атанас Даков и обсъди с него начините за по-тясно взаимодействие с другите звена в Община Пловдив.

В Деня на доброволеца искам да благодаря на момичетата и момчетата от „Пловдив 112“ за всеотдайността, себеотдаването и риска, който поемат във всяка акция, за да спасяват изпаднали в беда. В днешно време имаме все повече нужда да видим този дух и желание за безвъзмездна помощ. С активната си роля и ефективността си при справяне с възникнали бедствия и кризи, тази структура се е доказала през годините“, коментира заместник-кметът.

Атанас Даков обърна внимание на възможностите за по-активно включване на формированието в дейностите по превенция.

Координацията между различните общински структури е основен елемент за подобряване на градската среда. Ние имаме амбицията проактивно да участваме в превантивни дейности. Вярваме, че има с какво да допринесем за по-доброто ежедневие на нашите съграждани“, посочи ръководителят на формированието.

Припомняме, че наскоро то бе активирано от кмета на Община Пловдив Костадин Димитров за подпомагане на ОП „Градини и Паркове“ при по-бързото разчистване на улиците на града след щетите от обилния снеговалеж. Екипи на ДФ „Пловдив 112“ продължават да са на терен и в днешния ден и да режат с моторни триони паднали дървета и клони.

Скоро предстои отваряне на нов прозорец за кандидатстване към Доброволното формирование.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Перфектна статия. Дано и наблягам на дано, сегашното ръководство на Община Пловдив задгърби „Ние и Вие“ и всички заедно работим за благото на Пловдивчани и не само. Сигурен съм, че заедно можем!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина