ГрадътЖивот

Уикенд идея: Едно от най-красивите родопски села

Село Ситово впечатлява с пъстра природа, мистичен надпис, красив водопад и скално-култов комплекс в близост

Неведнъж сме ви водили на виртуални разходки в Родопите. Показвали сме ви най-живописното селце, разкривали сме кои са най-високо разположените населени места в България и какво ли още не…Днес обаче – ще разкажем за едно китно кътче, което е перфектно за еднодневна разходка и ще насити сетивата ви с много спиращи дъха гледки.

Село Ситово се намира на по-малко от 30 километра от град Пловдив, а пътят дотам е изключително красив, особено през пролетта, когато планината се е раззеленила и събудила за живот.

Историята му датира още от преди повече от 2 хилядолетия. По времето на Одриското царство на това място се заселват траки от племето беси (едно от най-войнствените тракийски племена), които са използвали труднодостъпните скални образувания в местността Щут за крепости. През Средните векове (след образуване на Българската държава 7-14 век) селото попада както в границите на България, така често и в тези на Византия. Там се построява едно от първите училища в нахията Рупчос още през 1834 г. За съжаление, днес постоянните жители са много малко и единствено се обживява повече през по-топлите месеци, когато цялата околност е изключително подходяща за туризъм.

Прочетете още за китното селце и предложения за посещение на виртуалния гид LOST IN PLOVDIV

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина