ДФ „Пловдив 112“ и Аварийно спасяване разказват за продължителната борба с огъня над Югово и Наречен

Актуално Изпод тепето Криминале Новини

И Чистота се включи в потушаване на горските пожари над родопските села – доставя вода с цистерни

Близо месец всеки ден общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“ осигуряват вода за потушаване на пожарите в региона. Рано тази сутрин към  Югово потеглиха отново три цистерни. Това съчощиха от управата на Пловдив.

Ето разказа на екипа от формирование Доброволно формирование „Пловдив 112“, който в неделя (22 август) се бори в продължение на почти 12 часа с огнената стихия – рамо до рамо с пожарникари, военни и служители на горското:

„Теренът беше почти вертикален. Задачата беше да прокараме просека по периметъра и да не позволим на огъня да я прехвърли. Където имаше огнища ги гасяхме. Бяхме разделени на два екипа. Едните тръгнаха наляво, а другите – надясно и се срещнахме като затворихме пожара.
Следобед вятърът се обърна и почти постоянно бяхме обгърнати от гъст дим, което допълнително затрудни дишането ни. На моменти се налагаше да се захлупим, за да можем да ограничим вдишването на дима.

 

Освен нас на мястото на пожара имаше още 3 доброволци, които се присъединиха към екипа ни – Еди от асеновградското формирование и още двама доброволци, които не членуват във формирование. Сред тях и едно момиче, което издържа мъжки. А другото момче беше дошло чак от Костенец.“
В неделния ден доброволците се оттеглиха по тъмно, но борбата с пожара не спира!

От началото на август досега общината е подпомогнала гасителните дейности на различни места в областта. Сред тях са Югово, Старосел, Кръстевич, местността „Воден камък“ в община Хисаря, Горна махала и др.

Екипите на Аварийно спасяване – Пловдив също са дни наред на терена.

За тях днешният ден отново започва в 4:30.
Три високопроходими машини помагат за логистиката на доброволци, пожарникари и горски за пожара в Югово.
Три екипа на формированието заминаха към Югово и Наречен днес. Първата им работа е била осигуряване на логистика на 500 метра шлангова линия.
За изминалото денонощие в страната звената за ПБЗН са реагирали на 202 сигнала за произшествия. Ликвидирани са общо 167 пожара. С преки материални щети са възникнали 25 пожара, от които: 7 в жилищни сгради, 1 в промишлени сгради, 6 в спомагателни, временни или паянтови постройки, 4 в транспортни средства, 2 в горски масиви, 1 в съоръжения на открито, 4 бр. други.
Без нанесени материални щети са възникнали 142 пожара, от които: 93 в сухи треви, горска постеля и храсти, 3 в стърнища, 36 в отпадъци, 10 други.

Извършени са 29 спасителни дейности и помощни операции. Лъжливи повиквания  –  6.

При пожарите е пострадал един човек.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.