АктуалноГероите на деняГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовини

Какъв е начинът да извлечем положителното от бедствието в Турция?

Тя бе първият наш спасител-доброволец, от общо 30-те, слязъл от автобуса при завръщането на сборния екипа на НАРД преди дни в Пловдив от спасителната мисия в най-пострадалия район от опустошителното земетресение в Турция.

Медиите я наобиколиха преди да успее да прегърне близките и приятелите си, отговори и им стегнато и кратко:

„Беше несравнимо… имаше много голям адреналин. Чувстваме се всички удовлетворени от добре свършената работа и че се върнахме живи и здрави. Никой от нас не се е страхувал. Българският екип извади 31 човека живи, което е гордост и постижение за всички нас.“

Българските доброволци спасиха 31 живота в Турция – ВИДЕО

Не я попитахме за името ѝ, бързахме да чуем и другите, и тя отстъпи в страни.

Два дни по-късно Под тепето успя да я открие – Меглена Трифонова, по професия психолог, член на Доброволно формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив. Част от общинския отряд доброволци от 2016-а година.

Има различни психологически изследвания, които доказват, че за съжаление, трагедията е тази, която кара човек да се мобилизира, да изостри вниманието си и да протегне ръка“, разказа тя.

„Не е нужно да чакаме подобни природни катаклизми някъде по света да се случат. Нека те да са ни за поука и да започнем да ценим всеки един миг от нашия живот, всеки миг с близките ни. Колкото по-бързо всеки един от нас, вместо да изпада в тази драма и трагедия, обърне фокуса на внимание и започне да цени всеки и всичко около себе си – това е начинът да извлечем нещо положителни от случилото се.“

С нея разговаряхме за психологията на бедствието, за уроците от него и как може да станеш член на доброволно формирование „Пловдив 112“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Две-три наргилета щяха да допълнят ешмедемето…

    Доброволни Формации =ДФ= застрашаваха със ЗАКАНИ онзиденшната пленарна Сесия на ОбСъвет, ала няма КОЙ да ги озапти, понеже се счита за МОДЕРНИЧКО, МАЙНО льо!

    (парични дарения направо на личната банкова сметка на Манол! ДОЛО Българския ЧЕРВЕН КРЪСТ!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина