АктуалноГрадътНовиниОбщина Пловдив

Градската хазна финансира 14 дуални паралелки в 7 гимназии

Общо 50 000 лева по Общинската програма за подкрепа на професионалното средно образование в Пловдив ще отпусне местния парламент

Финансово подпомагане за формирането на дуални паралелки в държавни и общински образователни институции на община Пловдив за учебната 2023/2024 година с 50 000 лева ще разгледа местният парламент на редовното си заседание в четвъртък – 7 декември. Вносител на предложението е ресорният заместник-кмет Владимир Темелков.

На територията на общината има 14 дуални паралелки в 7 гимназии, между които ще бъдат разпределени посочените средства. Една част от парите ще бъдат вложени в популяризиране на системата на обучение чрез информационни кампании, събития и срещи с представители на бизнеса, а другата е предназначена за информационни материали. 

На държавните професионални гимназии по електротехника и електроника, по машиностроене и Професионална гимназия по механотехника ще бъдат делегирани общо 35 700 лв. Припомняме, че в тези училища са разкрити общо 10 дуални паралелки. Още 4 дуални паралелки има в общински образователни институции. Това са: професионалните гимназии по хранителни технологии и техника, по вътрешна архитектура и дървообработване и средно училище „Черноризец Храбър, при които отива останалата част от сумата. 

Средствата се отпускат във връзка с изпълнение на Дейност 2.1 и Дейност 2.2. на Подпрограма „Подкрепа за формиране на дуални паралелки в общински и държавни образователни институции в училищното образование“ на Общинска образователна програма 2023-2025 г.

Снимка: Професионална гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина