АктуалноКултураНовиниРазследване

Доброволци от Пловдив предотвратиха опит за злоупотреба с помощи за бягащите от войната в Украйна  

Пловдивчанка, вече уличавана в измама с помощи, се опита да завлече доброволци от НАДРБ и ДФ “Майдей България

Доброволци от ДФ „Мейдей“ България и НАДРБ попаднаха на фалшив апел за помощ, но благодарение на опита си успяха да предотвратят измамата.

Пловдивчанка, вече уличавана в злоупотреби с помощи се обърнала към председателя на Национална асоциация на доброволците в Република България Ясен Цветков с молба за за оказване на съдействие за подпомагане на бежанка от войната в Украйна. Жена на около 40години с дете на 6 години-момченце. Той от своя страна се свързал с Красимир Каракашев – ръководител на доброволно формирование „Мейдей“.

Красимир написа още в събота на страницата на формированието, историята която му бе представена и веднага организира доброволци готови да окажат помощ.

Репортер на Под тепето се свърза с него същия ден с допълнителни въпроси от какво имат нужда майката и детето. Тогава Каракашев каза, че ще има повече информация, след като направят първата доставка и видят на място с какво разполагат и от какво имат нужда бежанците. Сподели, че са настанени в асеновградско село и в неделя сутрин пътува с момчетата натам. Уговорихме се да се чуем по телефона след това, за да видим какво още може да се направи за хората в нужда.

Когато се чухме в неделя малко преди обяд се оказа, че доброволците обикалят въпросното село, а жената която ги е повикала се е укрила. Бързо разбрали за какво става дума, след като настояли сами да занесат на място храната и печката за майката и момченцето.

Красимир Каракашев

За връзка ни беше предоставен мобилен телефон и адрес за доставка на хранителни продукти от първа необходимост. Лицето за връзка се казва Силвия. Адресът на доставка беше гр. Пловдив, жк. Тракия, бл.4. Днес 06.03.2022 след предварителен разговор към 10.00 ч. получихме информация от Силвия, че жената е настанена в къща в село Кочево на 24 км. от Пловдив в самостоятелна къща. 

Стоп кадър Nova tv от август 2020-та, когато Силвия е уличена в измама от жена, на която тя казала, че е самотна майка в нужда.

След уговорка, тръгвайки към мястото да се обадим за повече информация разговора приключи.

Около обяд, след като бяхме закупили необходимите продукти за „семейството“ и няколко опита да се свържем с госпожа Силвия, потеглихме и очаквахме по пътя да се свържем, за да получим адрес или насоки за местоположението на жената и детето.

Да, ама не!

След 18 позвънявания без отговор нещата си дойдоха на мястото.

Посочената жена – Силвия Крумова, имаме достатъчно информация вече за нея, многократно е уличавана в измами подобни на тази.

Тази жена многократно е подвеждала хора в различни схеми”, разказа Каракашев пред Под тепето.

Той е категоричен, че още в понеделник спрямо Силвия Крумова, от данните с който разполага НАДРБ и ДФ “Мейдей” България, ще бъдат предявени обвинения в измама.

Историята завърши с добър край защото тези торби с продукти не отидоха на вятъра. Те отидоха в център за събиране на дарения за нуждаещи се хора в Украйна или бежанци от Украйна тук в България – в центъра на бул. “Източен” 65, където за всичко занесено хората получават протокол за дарение.

Намерихме начина да помогнем пак на някой. Намерихме начина да покажем, че човек може и трябва да помогне на хора в беда”, коментира Краси, който заедно със свои приятели днес издирва бягаща от войната майка с дете в село Кочево, а попадна на стара схема.

Вижте къде и как можем да помогнем на бежанците от Украйна в Пловдив?

Снимки: Доброволно формирование „Мейдей“ България

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина