АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

Богомил Грозев: Успех и до нови срещи!

„А отговорът дали ще се явя на конкурс – ще научите по-късно.“

Факти по текста и контекста

Богомил Грозев обяви назначението си по телевизията в деня на пристигането си, а оттеглянето си днес на личната си страница в социалната мрежа със следния текст:

“Оттеглям се с гордо вдигната глава и огромно удовлетворение от постигнатите резултати! Правя тази крачка, за да няма съмнения за влияние и намеса около предстоящия конкурс за директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Никога не съм бил и не съм политически ангажиран и не желая да бъда използван по политически подбуди. Заради това лично си входирах молбата за напускане.

За около година и 4 месеца постигнахме много добри резултати. Благодаря на колегите за всеотдайността, подкрепата и упоритата работа.

Въпреки трудната година, заради пандемията и двата локдауна направихме много:

-За 2020  УДВОИХМЕ приходите на Старинен Пловдив, като успяхме да привлечем външно финансиране в размер на над 200 000 лева, които спечелихме от Министерство на културата (за цялостна консервация и реставрация (КРР) на т.нар. “Синя къща” – къщата на Г.Павлити и за КРР на част от таваните на къща “Хиндлиян”)

-Тази година спечелихме още един проект за малко над 100 000 лв. за Консервационно-реставрационни работи по екстериора на къща “Верен Стамболян” (Постоянна експозиция на големия Димитър Киров – ДиКиро).

-Тоест за малко повече от година спечелихме външно финансиране за над 300 000 лв. за КРР на три къщи в Стария град.

-Отворихме най-новия и един от най-зашеметяващите музеи в България, а и в Европа – Епископската базилика на Филипопол. Само за първия месец посрещнахме близо 10 000 туристи.

-За първи път на емблематичния Античен театър стъпи представителния гвардейски духов оркестър.

-Организирахме в тежки времена100-тици активности в онлайн пространството (виртуален тур, виртуални изложби, виртуални прадставяния на обектите и т.н.)

-Организирахме 10-тки успешни събития, спазвайки ограниченията(концерти, пленери, изложби, работилници и много други)

-И не на последно място за мен беше чест да предложа световната оперна прима Соня Йончева за почетен гражданин на Пловдив.

Още много, много неща сме свършили, които са видни и няма как да се опишат в един пост.

А отговорът дали ще се явя на конкурс – ще научите по-късно.

Успех и до нови срещи!

Защо публичното обявяване на “оставката” става точно днес, при положение, че предизвестието му изтича на 21 юни т.г.? /Богомил Грозев подаде молба за напускане/

Отговорът вероятно е много лесен – ГЕРБ откри днес предизборната си кампания в Пловдив от митрополския храм „Св. Марина”. Символиката е ясна.

За година и 4 месеца шефът на Старинен Пловдив направи една официална среща с медиите в града през юли 2020-та, на която отчете спад на туристите и приходите в Стария град и разказа как културното министерство порязало проектите за ремонти в две къщи.

След това за него дойде едно горещо лято, заради разкритието, че ОП “Жилфонд“ ремонтира и оборудва две чисто нови общински жилища с публични средства и рефлектира в политическа жега по казуса. Междувременно директорът на Старинен Пловдив се появяваше при всеки удобен случай заедно с кмета (Какво прави директорът на Стария град на проверка на КПП на Карловско шосе?).

На годишнината от мандата на Здравко Димитров за него единствен, като шеф на общинска структура, бе организирано присъствие на онлайн отчет.  На събитието той потвърди статистиките за кризата и се похвали с маските и новата страница на ОИ във фейсбук.

Какво се случи с отпуснатите през миналото лято 145 000 лева за Стария град?, обаче не отчете, наложи се да го направи Под тепето с журналистическо разследване.

После направи грандиозния гаф с DJ Funki, като го сложи да управлява Античния театър.

През последните няколко месеца Грозев дава интервюта по телевизиите за откриването на Голямата базилика и сега обяви в личния си профил с жест на победител, че се оттегля.

Когато фактите говорят, дори Богомил Грозев би трябвало да мълчи

Тук е мястото да съобщим, че за спечеления проект за Консервационно-реставрационни работи по екстериора на къща “Верен Стамболян” Община Пловдив и ръководството на ОИ Старинен Пловдив разбраха от репортер на Под тепето и то 4 дни, след като МК бе публикувало резултатите.

“Прощалният” пост на колегата Богомил Грозев загатва за нови срещи, защото е факт, че има вероятност да се яви на конкурса, както и да остане на работа в ОИ.

Успех и до нови срещи!

Снимка на корицата: колаж, сътворен от екипа на ОИ Старинен Пловдив, по повод годишнината от назначаването му на поста.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

8 коментари

 1. За съжаление проблемът не е само в недоразумението Грозев. Целият „Старинен Пловдив“ е една паразитна структура, създадена за усвояване на пари.

  1. МУТРИфицирането на Трихълмието Градът дължи на Заслужилия Деятел на Културата =ЗДК= Атанас Кръстев (Начо „културата“ подигравателно, а всъщност ДИКТАТУРАТА на Пролетариата) който за да им цуне („обобществи“) имотите изсели стари достойни фамилии кореняци и обезлюди Стария Пловдив.
   Без бабета? Без бебета? Без калдаръм-кокони? Без клюкарници с бяло сладко на лъжичка? Вишновка? Дантели на простора?
   Сергиджии сега, и чиновници-заплатаджии над стотина!
   МЕХАНАзация на всяко кюше…
   „Къща-МУЗЕЙ Ат. Кръстев“ ама без акредитация от Мин.Културата частен имот няма Статут. Иди се кланяй!
   МУТРО’ПОЛИТ’икът пък вдига катедрала надвиснала върху Джамбаз Тепе, запречваща обзорната площадка ВЪЗРАЖДАНЕ сякаш е кьорав, че там горе Паство не остана, няма население да бъде обслужвано и така =поредната Идеология, Альоша, празна кичозна църква!

 2. Отлични рефлекси, хай-клас, брава! На трийсет и втората минута ни го докла… репортираш!

  1.Дали наистина след 16-те заплати, които цуна г-нът няма да му плащама юлска, августовска и други заслужени възнаграждения? Командировъчни? Квартирни, хотелски, СофЖилФондовски? Ама истината, моля! Само питам, де…

  2.Заслужен отдих, след монументални постижения (абе този да не би да е тАлАвизионист та толкав въздух под налягане…?)

  3.Че бил горд след зашлевените 767 шамара от загрижени граждани с подписите им и адресите само можем да си пра’им някои изводчета (противопоставените 222 подписа са манипулирани от подчинените му стотина заплатаджии със семейства!)

  4.Двайсетината нови щатни бройки значи няма да са му подчинени както стотината досегашни (с калабалък имоти!) под властова позиция, не ли?

  1. В съседство една попадия по повод мутро’полит’ика твърди. че нямало било никакво значение какво пише в ПодТепето ТаняГ или ИвоД понеже нямало било никакви читатели за разлика от владишкия сайт и ТВ – – – обаче смътно усещане не ме оставя, че оставката днес „входирана“ с гордост е била предизвикана донякъде от сериозна и ефикасна публицистика =макар и не толко полит“коректна“= тъкмо тука.
   (Между нас казано, ш-ш-шт!)

   1. Можеше под коментарите да се виждат оценки +/– от читателите за идея дали и колко ни интересуват. МАРИЦА правят така, а и ПловдивОнЛАЙН.

    Добре, че отстранихте ограничението доколко знака 200? 500? да е всеки коментар, а по едно време трябваше дори да доказваме дали не сме робот с функцията ГОЧА!

    Горе главата, интересен период върви (не забелязвайте ПАНдемията, че кръчмарите се мръщят!)

 3. Малка корекция за лъжите на Грозев. Финансираните проекти са подготвени и подадени 2 години преди появата на нарцис. Базиликата е резултат от работата на археолозите, реставраторите, общината и амер. фондация. Същият няма нищо общо с нея, но той я открива и стопанисва. Така е по нашински.

  1. Специално оркестрираната от „изкуственоведите“ проф. д-ри в АМТИ +И, чл-кор. на БАНда спициялност (за милия им ЧЛЕН на Борда ДИРЕКТОР, Генерален) като СпецПоВсичко = Арт Мениджмънт и МаркетСЕРГИДЖИлък = по която студентчето на заплата Грозев щеше да получи ви’шо образование, па защо не и докторат – увисна.

   Ще се наложи да разпродават на заможни парфю… будители по за милионче техните скъпоценни Хонорис Каузи. Много търсени, кис-кис!

   Тъй де, нама само ПУто да се прославя с проф. д-р Камата, Хонорис Кауза!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина