АктуалноГласовеКултураМненияНовиниПод ножа

Когато фактите говорят, дори Богомил Грозев би трябвало да мълчи

Как би отговорил един Журналист, като директор на Старинен Пловдив, на въпросите, които са му зададени в последната му медийна изява

Настоящият директор на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев е дал кратко интервю за местното електронно издание на вестник 24 часа, в което споменава неговото усещане, че манталитетът на града е малко провинциален.

Ние от екипа на Под тепето се усещаме длъжни да дадем истинските отговори на въпросите, които са му зададени в това „интервю“. Не за друго, а защото той самият заяви при пристигането си, когато служителите на Старинен Пловдив разбраха от медиите, че имат нов директор (ВИДЕО):

„Това, което съм забелязал е, че вие пловдивските журналисти знаете да изпитвате много по детайлите. В столицата по-широко спектърни са журналистите. Вие сте ми доста по-голяма отговорност, повярвайте ми! И ги знаете нещата, и тук каквото кажа, трябва да внимавам. Давам си сметка за това.“

Вижте цялото интервю с действителните, правилните и леко пресолените отговори:

– Докъде стигна конкурсът за Стария Пловдив?*

Правилен отговор:

Като колега – журналист, би трябвало да сте наясно, че аз не съм компетентното лице, което трябва да ви отговори на този въпрос. Конкурсите се обявят от Кмета на Община Пловдив Здравко Димитров – Зико, тъй като ОИ “Старинен Пловдив” е общинска структура, а самата процедура има законови изисквания, подлежащи на съгласуване с централни ведомства и се изготвя от специалисти на различни нива.

Добавка с леко пресоляване в личен стил:

Оставям без коментар факта, че задавате този въпрос точно на мен, след като всички в този древен и вечен град коментират компетентността на настоящия директор на “Старинен Пловдив”.

Дeйствителен отговор:

Доникъде. Дойде cамо от Министерство на културата съгласуване. Нямам представа.”

Коментар: Последното изречение от цитата е достатъчно.

– Ще се явите ли?

Правилен отговор: Без коментар.

Добавка с измъкване от положение:

Бих искал да ви поканя на тържествата и събитията, които сме организирали този уикенд. Те са  посветени на Празника на детето в Стария град.

Дeйствителен отговор:

“Няма обявен конкурс. Когато се обяви, тогава ще cтане яcно. Няма какво да го коментирам.”

– Забелязвате ли, че пловдивчани трудно допускат външни хора да управляват емблематични места като Стария град?

Правилен отговор:

Бях предупреден от всички колеги пловдивски журналисти още при представянето ми пред екипа на Старинен Пловдив през февруари 2020-а година, когато дадох първия си брифинг в двора на Балабановата къща. И въпреки това не съм убеден на 100 процента, че това е вярно. Например, Начо Културата е от Асеновград, Амелия Гешева е от Асеновград…

Добавка за леко пресоляване в личен стил:

И за да се върнем пак на самото “посрещане” ще добавя: Арх. Вера Коларова, която реставрира Античния театър и още куп знакови археологически обекти, е от Разград. Архитект Христо Пеев, най-големия проучвател на пловдивската възрожденска архитектура, е от Поморие…

Дeйствителен отговор:

“Рисковете на живота. Не е само това проблемът. Както са резервирани, така и са отворени пловдивчани.

– Навремето проф. Огнян Сапарев беше казал, че манталитетът на пловдивчани не отговаря на големината на града. Така ли е?

Правилен отговор:

Не бих коментирал капацитет като проф. Огнян Сапарев, още повече – признавам си – не знам по какъв повод го е казал и дали този цитат не е изваден от контекст.

Добавка за леко пресоляване в личен стил:
Още повече когато говорим за град Европейска столица на културата.

Дeйствителен отговор:

“Така е. Гpадът се развива динамично, бележи голям икономически ръст, а манталитетът е малко провинциален.Което е много странно. Не го разбирам. Може това да е моето усещане. Но така казват и други пловдивчани.”

Какво се опитахте да направите през тази година и три месеца? Концертът на Соня Йончева в Античния театър с ваше участие ли се случи?

Правилен отговор:

По пърия въпрос – всичко свършено от мен и екипа ми през първата година, в която управлявах Старинен Пловдив отчетох публично на видео брифинг по време на отчетите за една година от мандата на управление на Кмета на Община Пловдив – Здравко Димитров – Зико. 

Добавка за леко пресоляване в личен стил: За което искам лично да му благодаря, тъй като аз бях единственият шеф на общинско предприятие, който получи такава възможност, наред със заместник-кметовете по ресори.

/Бел. авт.: цялата истина: “Какво се случи с отпуснатите през миналото лято 145 000 лева за Стария град?“/

Правилен отговор: А що се касае за втория ви въпрос  – концерта на световноизвестното сопрано Соня Йончева, ще кажа само, че събитието е личен подарък на публиката в родния град на световната оперна звезда. Такъв е, тъй като тя на 100 процента финансира гала- концерта „Завръщане” на Античния театър.

Добавка за леко пресоляване в личен стил: Аз само имах честта да я придружа на брифинга с медиите.

Дeйствителен отговор:

 

/Бел.авт.: Напомняме ви всичко свършено в Една година от назначаването на Богомил Грозев за директор на Старинен Пловдив;

Спад на туристите и приходите в Старинен Пловдив;

Dj Funky ще управлява Античния театър/

– Гордеете ли се, че направихте маски с мозайките от базиликата?

Правилен отговор:

Ха – ха, чак пък да се гордея… В интерес на истината  маските бяха разработени от екипа на Старинен Пловдив. И аз веднъж казах в интервю пред Под тепето по повод 100 дни от встъпването ми в длъжност ,че Екипът на Старинен Пловдив е много добър!

Всъщност чудесна идея би било тези маски да се произвеждат от Общинското предприятие за хора с увреждания, вместо да ги възлагаме на външен за Община Пловдив – Municipality of Plovdiv изпълнител. Така двете общински структури биха си били взаимно полезни партньори. Това ще е едно много добро мениджърско решение, което възнамериявам да предложа на Кмета на Община Пловдив Здравко Димитров – Зико.

Дeйствителен отговор:

“Не смогват да ги произвеждат. Харчат се за нула време и не можем да зареждаме ритмично магазина към базиликата.”

Дизайнерски маски с мотиви от мозайките в двете пловдивски базилики пуска Старинен Пловдив

– Остава ли горчив привкус у вас?

Правилен отговор: Чисто човешки няма как да не остава горчивина…, но тя е компенсирана от удовлетворението да работя за опазването на културното наследство на най-стария жив град в Европа.

Добавка за леко пресоляване в личен стил: Няма как да не съм с такова усещане. Първо управляващите ме канеха, зарязах успешна телевизонна кариера, дойдох тук като ентусиаст и се опитвам да работя колкото умея. Да изпълнявам поставените ми явно и тайно задачи, а когато общестевното недоволство ескалира всички те ме изоставиха.

Дeйствителен отговор:

“Не. От какво? Водеше се някаква кампания в някакви сайтчета, които имат претенции за медии. Но като нападаш някого, дай му думата. Аз не искам да се защитавам. Ама писания от типа “На богомил Грозев колата е пред еди-кой си хотел, значи спи в него”, не е журналистика. Ще спя където искам, това е моя работа.”

Няколко хиляди лева струват нощувките в хотела, в който е отсядал на Богомил Грозев в Стария град

Ремонтираха и оборудваха две чисто нови общински жилища за Богомил Грозев с публични средства

Общината: Довършителните работи в двата апартамента на ул.“Граф Игнатиев” са на стойност 23 230,23 лв. с ДДС

Антикорупционният фонд връчи първите журналистически награди „Червена линия 2020“

– Ако бъде разширен спектърът на специалностите, на които трябва да отговарят кандидатите за шеф на Старинен Пловдив, ще се явите ли на конкурс?

Правилен отговор: Вече ви отговорих на този въпрос.

Дeйствителен отговор:

“Когато бъде обявен, тогава ще cтане яcно. Какво да говоря за нещо, което го няма.”

*Въпросите са на електронното издание на вестник 24 часа

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

 1. Грозев си вкарва автогол след автогол:
  „…Водеше се някаква кампания в някакви сайтчета, които имат претенции за медии…“
  В ИНТЕРНЕТА НИТО „МАРИЦА“ НИТО „ПЛОВДИВ24“ НИТО „ПЛОВДИВ ОН-ЛАЙН“ НИТО „ПЛОВДИВ МЕДИЯ“ МОГАТ ДА СЕ СРАВНЯВАТ С ТОЗИ ТУК САЙТ = НЕЗАВИСИМ, ПОЧТЕН, ДОСТОЕН, БЕЗПАРТИЕН.
  А пък освен интернета ако г-нът си въобразява, че хартиените или тАлАвизионните носители са по-значителни или по-влиятелни или по-опасни, то той малко . . . късно живее.
  Отмина епохата на Втора Програма.
  Читателите вече възразяват.
  Свиквай.
  Ша са научиш, ама . . .

 2. Нека прибавим факта, че има петиция със 676 подписали с имената и адресите си загрижени граждани за
  1.ОТСТРАНЯВАНЕ НА НЕСПРАВИЛИЯ СЕ ДИРЕКТОР
  2.НЕЗАБАВНО НАСРОЧВАНЕ НА КОНКУРС ЗА УПРАВЛЕНИЕТО
  = http://www.peticiq.com/bogomil-grozev-ostavka =

  Противоположна подписка също започна по-късно, с 223 подписа. Нека осъзнаваме обаче, че подчинени 100 стотина чиновници с техните семейства зависят от тази властова позиция, и те биват лесно манипулирани, за разлика от възразяващите („Да, шефе! Прав е Шефа!“).

  Към това напоследък се разиграва оперетката с 20 двайсетина бройки финансирани от АмЗаБГ – дали да му ги дадат на него, милият, или на Археологическия Музей, по закон отговорен за мозайките.
  Хамлет?

  Щом тепегьозът не си дава сметка, че му личи как не става за чеп за зеле и раздава като ущипана г-ца високопарни интервюта то няма причини да го търпим =петнайсетината заплати му бяха достатъчни и предостатъчни.

 3. Всичко се свежда до простичкия факт, че за управител на Стария Пловдив следваше да се обяви КОНКУРС за намиране на най-достойния.
  С неоспоримо компетентно жури от безпартийни деятели общественици.
  Шуро-баджанашките методи на Кмета (плюс десетината ЗАМове и калабалък РАЙове) с многомесечното му шикалкавене; след което и на самия Грозев със скандалния ДиДжей са погрешни.
  Стига!
  МУТРИТЕ – ВЪ***?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина