АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Спад на туристите и приходите в Старинен Пловдив

Добрата новина: Спасени са голяма част от събитията в програмата на Античен театър, а екипът на общинския институт готви Празниците на Стария град

Кризата с COVID-19 доведе до 78 на 100 по-малко посетители на Трихълмието, приходите са надолу с 68%

Има близо 78% спад на туристите в Стария град за първото шестмесечие на 2020-а година, в сравнение със същия период на изминалата, в която градът ни бе Европейска столица на културата. Това се дължи на мерките, свързани с неразпространение на пандемията от коронавирус, отчете днес управленския екип на Общински институт „Старинен Пловдив“. Директорът Богомил Грозев и заместничките му – трите дами: Рая Маринова, археолог Мая Мартинова и доц. Елена Кантарева се срещнаха с местните медии в китния двор на възрожденската къща на ул. „Д-р Константин Стоилов“ № 50, която пловдивчани с любов наричат „Кметството на Стария град“ (бел.авт.: там се помещава администрацията на общинския институт).

Те обявиха, че кризата с COVID-19 силно е ударила „Старинен Пловдив“.

Ситуацията е деликатна за всички. Истината е, че екипът не е спирал да работи, дори по време на изолацията и така успяхме да овладеем  ситуацията с общи усилия. Факт е, че има много голям спад в туристопотока и приходите. Това пречи на по-мащабни действия от наша страна,“ коментира Богомил Грозев.

Приходите на ОИ за горецитирания период са спаднали с 68%, спрямо м. г.

В цифри това означава, че през първите шест месеца на 2019 г. обектите на „Старинен Пловдив” са посетени от 129 204 туристи, а през настоящата те са 29 011.

Хубавото е, че успяхме да спасим голяма част от събитията, заложени в календара на Античен  театър, каза зам.-директорът Рая Маринова.

Една част от тях са преместени за септември и октомври, а другата много малка – за 2021 г.

Само три от предварително планираните събития са отпаднали, но за сметка на тях, на сцената на Античния театър се състояха Наградите за българска музика, а в програмата влязоха още  концертите на Соня Йончева и Миро.

Другата добра новина е, че екипът готви любимите на пловдивчани и туристи традиционни Празници на Стария град. Тази година те ще се проведат в периода 14-20 септември.

От Старинен Пловдив за сега повдигнаха леко завесата около програмата на Празниците, като разкриха, че ще има концерти, творчески работилници и прожекции на филми.

Има интерес и към традиционната инициатива „Море от любов”, която от две години се провежда по това време, съвместно с ОП „Радостни обреди“. На 18 и 19 септември 2020 година влюбени двойки ще сключват брак в пространството до фонтана между къщата с постоянната експозицията на Златю Бояджиев и аптека „Хипократ“ на улица „Съборна.“

Стана ясно още, че МК е отпуснало едва 18 хил. лв. от исканите 100 хил. за реставрацията на къща Хиндлиян.

Очаквайте подробности.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

  1. “Оди дрО’би зеле у Коньовица, бре Грознев!
    Нито е Румелиец, още оп-малко Филибелия, а КОНКУРС изобщо не е помирисвал, несъстоятелната КАЛИНКА.
    И без навлеци се оправяме, даже по-добре (научи ли коя е улица ЦАР ИВАЙЛО, а? А?)
    Бай-бай, бай Грознев!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина