Какво се случи с отпуснатите през миналото лято 145 000 лева за Стария град?

Актуално Градът Култура Новини Разследване
Богомил Грозев

Или какво от заявеното свърши Богомил Грозев за една година като директор на ОИ “Старинен Пловдив”

Отговор:  – Два ремонта и половина, от които единият некачествен

През юни миналата година директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ написа специална докладна записка до управата на града, за да иска увеличаване на бюджета със 145 000 лв. за ремонти в Стария град. Искането му бе разгледано на заседание на Общинския съвет на 11 юни 2020 година и съветниците гласуваха средствата да бъдат опуснати, след като той изчете от микрофона списък със спешните ремонти и разбивка на парите за тях.

Общински институт „Старинен Пловдив“ обяви план за спешни ремонти

През февруари тази година, когато започна обсъждането на Бюджет 2021 на Пловдив и проектите за бюджети на общинските структури, в документите на института една част от цитираните тогава суми за конкретни неща отново се появиха на дневен ред. Това ни накара да направим проучване какво е свършил с отпуснатите преди 8 месеца средства г-н Богомил Грозев.

За целта ви припомняме за какво бяха искани 145 000 лева в началото на миналото лято.

За 18 000 лв. трябва да бъде извършен спешен ремонт на отводнителната система на Балабановата къща – смяна на улуци, казанчета и водосточни тръби.“

Улуци на Балабановата не са сменяни. В интерес на истината бившият телевизионен водещ отново поискал сумата в края на миналата годината, но получил отговор, че в общинската хазна нямало пари.

„9000 лв. са за ремонт на Малката базилика, който включва осигуряване на безопасността на водопроводната система и освежаване на дворното пространство с подмяна на осветлението и допълнително осветление на фасадата. Предвиден и ремонт на пейките.“

 От всичко изброено в тази точка свършената работа е равна на една голяма нула.

53 000 лв. за заложени за ремонт на Маазата на Античния театър.“

Припомняме, че ремонт на Маазата отвън бе правен по времето, когато директор на ОИ “Старинен Пловдив” бе председателят на групата общински съветници на ГЕРБ в местния парламент Йордан Илиев – предшественик на поста, преди Богомил Грозев. Ремонтът тогава бе за около 48 хиляди лева и включваше работа по покрива, смяна на улици, външно боядисване и обзавеждане. Всъщност цитирана по-горе сума от 53 000 лева е за вътрешен ремонт на две стаи. Той е стартирал през октомври м.г. и все още върви.

25 000 лв. от сумата е предназначена за техника и оборудване на Епископската базилика.“

Същата сума за същото нещо стои в бюджета за настоящата година.

12 000 лв. са заложени за извършване на спешен ремонт на покрива и почистването на улуците на къща „Недкович.”

Това е един от двата спешни ремонта, извършен за въпросното време показа проучване на Под тепето. Става дума за частичен ремонт на покрива на къщата. По информация, с която разполага редакцията ни, след въпросния ремонт той отново тече.

„11 000 лв. – за ремонт на фасадата на къща „Стамболян”

Този ремонт, по думите на Грозев в изненадващата му поява на онлайн отчета по повод една година от мандата на Здравко Димитров, е направен.

„От подмяна се нуждае художественото осветление на Античния театър, ще бъдат ремонтирани и дървените пейки.“

Нищо не е направено по подмяната на художественото осветление. Счупените дъски на дървените пейки бяха сменени през лято 2020. По информация на Под тепето дървеният материал, който е изписан е два пъти повече от вложения.

„9 хиляди лева за поливна система на Античния театър“.  

Нищо не е направено и по тази точка.

„Заложената сума е 17 000 лв. за Римския стадион, който също се нуждае от ремонти. След направено обследване се е стигнало до заключението, че стъклодържачите на оградните пана трябва да бъдат подменени, за да се гарантира сигурността на посетителите. Ремонт ще има и в Презентационния център, тъй като над окачения таван се събира влага. Ще бъдат освежени и тоалетната, както и машинното отделение на асансьора.“  

От всичко изброено на Римския стадион е извършена единство смяна на стъклодържачите. Презентационният център продължава да тече при дъжд.

Още по темата:

Една година от назначаването на Богомил Грозев за директор на Старинен Пловдив

„Конкурсът за директор на ОИ „Старинен Пловдив“ е на етап няма „подготовка“ за „подготовката“

Какво отчете самият шеф на Стария град като свършено може да видите ТУК.

Два въпроса продължават да висят във въздуха:

  1. Конкурс
  2. и Стратегия/визия/програма за управление на архитектурно-историческия резерват.

 

Споделете ни във:

7 коментара за “Какво се случи с отпуснатите през миналото лято 145 000 лева за Стария град?

  1. Браво на журналиста Грозданова! Когато фактите говорят и Боговете мълчат. Богомилчо отдавна трябва да си е “събрал крушите “и да се върне там , от където е дошъл.Ако все пак му е останало някакво достойнство…

  2. Полезно е вглеждането по точки и запетайки на функцията на г-н директора (от Коньовица, неправомерно парашутиран БЕЗ КОНКУРС) от добросъвестен публицист.

    Всяка от изложените разноски (“свършена РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА!”) сама по себе си буди недоумение =щедри пари за едни хора?

    Поне отпада опасението, че го пробутват и за …ДЕПУТАТ.

    Този сайт “ПодТепето” представлява единственото полезно ПОМАГАЛО за гражданството на горкия ни Град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.