АктуалноЗабравеният градНовини

Културното министерство поряза ремонтите в две къщи в Стария град

ОИ „Старинен Пловдив“ кандидатства с два проекта за консервация и реставрация

От исканите 280 000 лева ведомството отпуска едва 18 хил. по единия двата проекта

Само 18 208 лв. ще получи Общински институт „Старинен Пловдив“ за Къща Хиндлиян, става ясно от публикувания списък с отпуснати средства от Министерство на културата.

Припомняме, че при встъпването в длъжност на новия директор на Стария град Богомил Грозев, зам.-кметът по култура Пламен Панов обяви, че работят по два проекта, с които да кандидатстват за финансова помощ пред МК. По-късно в интервю за Под тепето за 100-те дни на поста Грозев представи проектите.

Той разказа, че става дума за авариен ремонт по фасадата на Къща Павлити и подмяна на старата дограма на стойност 180 000 лева, а другият проект касае частична реставрация на Къща Хиндлиян, освежаване на интериора в нея и изписване на стаи, като сумата е близо 100 000 лева.

От публикувания списък с отпуснати средства по обекти на територията на цялата страна, Пловдив фигурира на последното стотно място с въпросните по-малко от 20% от исканите средства за Хиндлиян. Другият проект за аварийна консервация и реставрация на Къща Павлити въобще не е класиран.

Къща Хиндлиян е паметник на културата, който е държавна собственост и се стопанисва от екипа на „Старинен Пловдив”. Къща Павлити, която е общинска собственост, дори е в аварийно състояние. И двете са обекти от национално значение. И ние разбрахме от публикувания списък, че проектът за аварийна консервация и реставрация на къща Павлити въобще не е одобрен. Към днешна дата не сме получили мотивите за отказа, очакваме ги. Очакваме и инструкции, относно това за коя от описаните дейности по проекта за Хиндлиян ще можем да използваме въпросните 18 хиляди лева.“ – това каза помолен за коментар от репортерът ни директорът на Старинен Пловдив Богомил Грозев на среща с журналисти днес.

От своя страна зам. директорът доц. Елена Кантарева-Дечева призова пловдивчани да посещават обектите на архитектурния резерват и припомни, че с  приходите от продажба на входни билети екипът на Старинен Пловдив се грижи за уникалните исторически сгради.

На срещата с медиите стана ясно още, че тече процедура по изготвяне на проект за реставрация и консервация на Къща Ламартин. По информация на Под тепето той се прави от специалистите на район „Централен“.

Френското посолство ще подкрепи ремонта и реставрацията на къща Ламартин

„По Ламартин няма видимо конструктивни проблеми. През годините грижата за този паметник на културата е била занемарена. С проекта ще може да се кандидатства за финансиране евентуално догодина. Там освен пораженията от времето е имало и набези на вандали,“ коментира Богомил Грозев.

Предстои ремонт на парапетите на Античния театър, както и на маазата към него. В нея има течове. Една от къщите, която трябва да оправяме, е Недкович и там си трябва много сериозен проект, има конструктивни проблеми, напомни Грозев. По думите му, къщата на ул. „Д-р Ст. Чомаков“, в която се помещава постоянната експозиция на Златю Бояджиев също ще бъде освежена. Там се предвижда ремонт и циклене на пода.

Къща Недкович – духът на Филибето

П.П. Е, явно цял Пловдив ще очаква с интерес мотивите за некласиране на проекта за Къща Павлити и тези за орязването на Хиндилян. Още повече, че не веднъж от телевизионния екран и на пресконференции сме чували как видите ли Пловдив има сериозно лоби в Министерство на културата и хора, чиито сърца туптят за Стария град.

До тогава спортните фенове ще се радват на това, че парите за нов правителствен самолет се трансформираха в два стадиона на два частни клуба, а ние ще продължим да събраме подписи за социалнослабите почитатели на културата- Петиция за осигуряване на билети за крайно нуждаещи се фенове на театъра, операта и книгите в Пловдив

Ето линк към петицията

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. „Оди дрО’би зеле у Коньовица, бре Грознев! И без навлеци се оправяме, даже по-добре (научи ли коя е улица ЦАР ИВАЙЛО, а? А?)
    Бай-бай, бай Грознев!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина