За някои църкви има пари, за други – не

Под небето

20 хиляди трябват за реставрацията на „Св. Неделя“

Петя Терзийска, Ивелина Василева

Image title
Бавно, но красиво, някак истински. Така върви реставрацията на една от най-красивите черкви в Южна България- „Св. Неделя“ в Стария град. Храмът отвътре изглежда като строителна площадка заради многото скелета. Които служат и за подпора, а и за двамата художници- баща и син, които рисуват църквата. Шумно и уверено с малко сарказъм, жена, която работи в „Св. Неделя“ побърза да защити святото място, като изтъкна, че таванът е рисуван, за разлика от други църкви. „Наречете ни старомодни, но държим стените ни да са изрисувани, а не налепени“.

На въпроса от колко време е ремонтът с тежка въздишка жената ни отговори, от двадесет години, ама скелетата са от по-малко. Тя предполага, че догодина църквата ще придобие завършен вид. В божия дом бяха само смирената жена и един дългобрад старец. Попитахме го кога ще приключи реставрацията, а той отсече, че за някои църкви пари има, а за други – не. Ние чакаме на добри хора да ни помогнат, допълни той. „Дайте ми 20 хиляди лева и още утре ще я реставрирам“.

Въпреки скелетата и работата вътре, вратите на молитвения дом са широко отворени за миряни. Можеш по всяко време да влезеш и да успокоиш душата си, а защо не и да подпомогнеш така желаната и необходима реставрация. Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.