Европейският колеж с първа експертна среща за имигрантското присъствие у нас

Под небето

Дискусията се организира по проект за интеграция на гражданите от трети страни, които пребивават легално в Южен Централен район

Image title
Първа експертна среща в област Пловдив за изграждане на капацитет и утвърждаване на добри практики в Южен Централен район за интеграция на граждани от трети страни организира утре, 30 май, Европейският колеж по икономика и управление. Висшето училище изпълнява този проект, който е част от европейската програма „Солидарност и управление на миграционни потоци”.

В рамките на семинара ще бъдат представени резултатите от изследването сред имигрантската общност в областта. Ще се очертае и профилът на икономическото присъствие на гражданите от трети страни, съобщи ръководителят на проекта и преподавател в ЕКИУ Константин Писков.

Проектът BG EIF 2010/01-05.03 – „Изграждане на капацитет и утвърждаване на добри практики в Южен Централен район за интеграция на граждани от трети страни”, се финансира от Европейския интеграционен фонд и се осъществява от април до края юни т. г. Една от целите му е подпомогне дейността на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (ОССЕИВ) с лица, които са граждани на страни, извън ЕС, но постоянно пребивават на територията на Пловдив и региона.

Териториалният обхват на проекта покрива и областите като Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково. Изпълнението му следва да оптимизира работата на всички институции на национално, регионално и местно ниво, гражданските организации, неправителствения сектор и самата имигрантска общност чрез прилагане на ефективни политики за интеграция на чужденците, подчертаха от Европейския колеж.

След експертната среща в Пловдив на 30 май, ще се организират още 3 семинара – в Кърджали на 18 юни, в Смолян на 19 юни и в Пазарджик на 20 юни. Регионалната кръгла маса ще е на 26 юни, като на нея ще бъде направен анализ на всички проучвания в Южен Централен район. Мероприятията се организират от Европейския колеж по икономика и управление, с пряката подкрепа и участие на областния управител на Пловдив Здравко Димитров. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.