Под небето

Хлапета превърнаха библиотеката в работилница за мартеници

Васко прави Пижо и Пенда за десет минути

Image title
Народна библиотека „Иван Вазов“ се превърна в работилница за мартеници днес. 20 малчугани се включиха в направата на най-красивите Пижо и Пенда. Някои от децата за пръв път усукваха белия и червен конец, други вече бяха добили доста опит в правенето на мартеница. Такъв бе Васко. Той научил занаята в училище, благодарение на любимата си преподавателка. Миналата година правих мартенички. Вече знам. Първата мартеничка днес я направих за 10 минути. За да стане хубава, трябва да имаш дебел конец, расъждава Васко, докато навива конците. Той кръсти готовата Пижо и Пенда – Плетеничка. Той е малък, но вече знае, че пазара са залели китайски мартеници и е твърдо против чуждата инвазия на тази традиция.

Image title
В същото време Мони, Румен и Ники се поизпотиха от трудната задача, тъй като направиха първи стъпки в занаята. За тяхно улеснение доброволците бяха начертали готови шаблони с картинки, които те само трябваше да изрежат и нарисуват. Навивате, хващате и отпускате конеца, съветваше ги млада дама. Аз ще нарисувам цвете на моя шаблон, тъй като всички хора са като цветята – винаги усмихнати, каза Мони.

За финал хлапетата започнаха да пишат пожелание. Лек спор между тях възникна, когато Румен леко наклони шрифта. Пиши красиво и гледай да не накривиш. Не е сложно ето- джът, джът и готово, показа му Ники. Абе сполучливо съм написал Честита Баба Марта, доволно потри ръце Румбата. За финал той сложи готовата мартеница върху шаблона с цветя, като я закрепи с телбот. Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина