ГрадътЗабравеният градКултураНовини

Ремонтират две къщи в Стария град

Предвижда се Къщата до Конюшните на царя на ул. „Съборна“ № 20 в Стария град на Пловдив да бъде ремонтирана. Това съобщи днес заместник-кметът с ресор „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов.

Средствата, необходими за ремонта на сградата, която бе предоставена на Етнографския музей, ще бъдат включени в Бюджет 2023 на града. Те възлизат на 350 хил. лева, уточни Панов и допълни, че в проекта е предвидено да бъде закупено и ново оборудване.

Припомняме, че бившият хостел дълги години пустееше, след като бе напуснат от концесионера. Договорът между общината и фирмата бе развален, а в следващите няколко години така и не се намери нов желаещ за мястото, което освен ценната сграда има и археология.

Имотът е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение има обща площ 223 кв. м., която включва сграда на 2 етажа, със застроена площ 129 кв. м. и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м.

Панов съобщи още, че започва и ремонт на къща Павлити, като средствата за него са от приходите от дейност на Общински институт „Старинен Пловдив“. За консервационно-реставрационните дейности по фасадата на Синята къща вече има сключен договор за изпълнение с фирма „Рестстрой“ ЕООД.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. (а дали за нещо и за какво по-точно СелСъветът ползва Къща БИРДАС на Съборна №45 адаптирана в началото на 70-те за Представителна Приемна на Пловдив с по четири стаи с бани около овален салон в центъра на всеки от двата етажа = 8 спални?

    Само питам)

    Архео-Кул-Турист Панов споменат два пъти на фамилно ИМЕ и един път на двете имена = това прави 4 Червени Точки за Т.Г.

    Още може!

    (Не смей да поглеждаш към поредната ИдиологАльоша на Тепето над камбанарията на добрата Стара Света Петка, че…!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина