МненияПод ножа

Развалят концесията на хостел в Стария град

Фирмата не плащала данък сгради и такса смет

Концесионерът редовно спонсорирал Празника на Стария град, но още дължи няколко годишни вноски по договора

Прекратяваме концесията на къщата на улица „Съборна“ 20, до „Конюшните на царя“, тъй като концесионерът не е изпълнил договора и не е консервирал разкопките в непосредствена близост. Ще я дадем под наем за ресторант, хостел или нещо подобно, това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Това е втора концесия на територията на Стария град, която се прекратява предсрочно от началото на годината. Предишната е на ул.“4 януари“ в къщата, където бе ресторант „Улпия“. Причините за нейното прекратяване са неподадени отчетни документи и неизпълнена инвестиционна програма. В случая с хостела в близост до църквата „Св.св. Константин и Елена“ мотивите за разтрогване на договора са сходни.

В доклада за концесиите от края на 2016 година се отчита, че концесионерът софийска фирма „П.Т.Г. Пингуин травел  груп” ЕООД с управител Димитър Попов, не е платил  годишната вноска в бюджета за миналата година в размер на 13 000 лева. От отчета на ресорния зам.-кмет Розалин Петков става ясно, че  дружеството не е плащало години наред данък сгради и такса смет към местната хазна. Стопанинът на хотела не е представил финансовите отчети за 2015 и 2016 г.

Концесията е учредена на 26 януари 2006 г. за срок от 20 години. Тогава общинската къща на главната в Стария Пловдив бе много занемарена. Концесионерът ремонтира и обнови сграда и ВиК- инфраструктурата, като е надхвърлил сумата на задължителната инвестиция по договор, която е 510 000 лева, а е вложил 523 347 лева. Според инвестицонната програма обаче, трябва да има и още един задължителен етап, който включва кафе-галерия.

Освен това в договорните отношения влиза и задължението за концесионера редовно да спонсорира Празника на Стария град с по 650 лева годишно.

От есента на миналата година хостелът не работи, твърдят съседите по улицата. Според информация от жители и работещи на Трихълмието, дружеството – концесионер има и холандски капитали, основната му дейност също е свързана с туризма и се развива много добре. Хората твърдят, че по-скоро бизнесът с хостела им е станал безинтересен и затова са го занемарили.

Другата версия е, че са вдигнали ръце от съгласувателни процедури и бюрокрация по време на утвърждаване на проекта за кафе-галерия.

Има информация, че заради задълженията към ТД „Местни данъци и такси” обзавеждането на къщата е било обявено на публичен търг от съдия-изпълнител.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина