АктуалноВластГласовеИзбориНовини

Комисия обследва поемането на контрола от Гергов в Панаира

Народното събрание прие решение за създаване на Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международния панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов. Комисията ще проследи и всички действия на централната и местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 година до днес. Обследващият орган трябва да провери не само техните действия, но и на кметовете на Пловдив и Варна през последните години, включително за това дали е упражняван натиск върху администрацията и общинските съветници.

Припомняме, че точката влезе в дневния ред на Парламента по предложение на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, внесено от Йордан Иванов и група народни представители на 12 януари т.г., след като няколко дни преди това Общинският съвет в Пловдив отказа да ревизира последното си решение по казуса, с което допусна Георги Гергов да придобие близо 80% от акциите на панаира чрез съвместно дружество, върху което той има пълен контрол от години.

Няколкочасовите дебати в Пленарна зала разгорещиха и без това нажежените до червено страсти в НС, тъй като преди това депутатите разглеждаха сформирането на комисия по казуса с NEXO. Още по време на тази точка пловдивският избраник от Демократична България Йордан Иванов поиска удължаване на работното време на НС, за да може да се разгледа и 4-тата последна точка в дневния ред. Той се аргументира с протакването от страна на ГЕРБ на дебатите по темата NEXO. Процедурното му предложението бе прието.

По време на дебатите бяха извадени отново всички гейтове по темата, като Цум гейт, каскет гейт, дупка гейт и т.н. заради позицията си за разграничаване от съветниците социалисти в местния пловдивски парламент депутатът Иван Петков-Бебето получи доста лични нападки.

От всички страни в залата течаха взаимни обвинения за бездействие през годините. Депутати от Варна защитаваха тезата, че варненци не ги интересува Панаира, а тях не ги вълнуват проблемите на Пловдив.

На призивите на председателстващия Йордан Цонев да се пристъпи към същество и да се гласува създаване на комисия, от страна на ГЕРБ, както и от неговата партия ДПС бяха изказани мнения, че те първо трябва да разберат какво ще установи тази, комисия.

„Какво ще установи тази комисия?! Това е някакъв ноу сенс – нали за това я правим, за да видим какво ще установи. Дайте да я направи тази комисия защото на всички ни е ясно, че тя няма да има време да свърши нещо и на следващите избори не 75 – 100% панаира ще е на руския консул, както иска герб“, призова от трибуната депутатът от ПП Росен Костурков.

На апела си получи реплика от ГЕРБ затова как са входирали жалба и Окръжен съд се е произнесъл.

„Истината е, че всичко което е депозирал кмета се случва след отказа по вписване на Търговския регистър по искане на съветниците от ДБ. В този смисъл това е тичане след вятъра„, заяви от трибуната депутатът Йордан Иванов.

Решението за създаване на комисията бе взето с прегласуване по искане на ПП. Като първият път от 170 присъстващи в залата „За“ гласуваха 112 депутати, а при второто гласуване, секунди по-късно, от 160 гласували имаше 80, които подкрепиха предложението. В същото време таблото отчете 155 регистрирани депутати в залата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

 1. „“ пловдивският избраник от Демократична България Йордан Иванов““. Как хубаво звучи от вашата соросоидна медия. Едва ли не е готов за кмет на Пловдив. Няма как да стане

  1. Ти за голем „играч“ ли се имаш, бе сульо?

   След „кметуващи“ като Мамин, като баскетБОЛНИЯТ мозъклия кадърник дето не идва на работа пък се подписва на ведомостта за ЗАПЛАТА = ВСЕКИ става за градоначалник, Магаре да вържем по-добре!

   ЗИКО ДА БУДЕ ОСЪДЕН ДА ОСВОБОДИ ДЛЪЖНОСТТА ДИСЦИПЛИНАРНО – – – ТАКА КАКТО ВСЕКИ СЛУЖИТЕЛ НА ЗАПЛАТА КОГАТО ОТСЪСТВА ОТ РАБОТА.

   ЗИКО ДА ВЪЗСТАНОВИ ЩЕТИТЕ ПРИЧИНЕНИ

   1. „Lege Artis“ – съгласно Правилата на Играта след като даже е бил и в Губернаторско кресло въпросният Йордан Иванов -добре известен с позиции на добросъвест и КАДЪРНОСТ- много даже уйдисва за ГрадоНачалник след крадливата КлептоКрация на Зико и на Тотев.

    Колкото и да скърцат със зъби някои играчи.

    (Чак тогава очакваме да бъдат разследвани, разкрити, обсъдени, осъдени и ИЗЛЕЖАНИ някои действия и бездействия на Боляри и ГладАрхитекти)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина