Убиецът от Правище бушониран в съда: Съжалявам, не исках да стане такава грешка

Темида

Христо Ангелов намушкал веднъж Илия Попов точно в сърцето

Image title
Съжалявам, не исках да стане така, каза в съда днес убиецът от кървавата баня в село Правище Христо Ангелов. Сезонният работник е забил ножа си точно в сърцето на Илия Попов, който издъхнал на входа на старото селско училище, използвано за общежитие. Ромът се е опитал да се отърве от оръжието на убийството като го дал на сестра си Анка. Ден по-късно обаче тя отвела криминалистите до мястото, където камата е била скрита. Ангелов има бурно крими минало и общо четири присъди- блудство с малолетна, живеене с малолетна, нанасяне на средна телесна повреда и документна измама от миналата година. Според хората от Правище именно увлечението на Христо по малолетни момичета е подпалило искрата в селото. Говори се, че той предлагал на 13-годишно хлапе да му стане гадже, а детето се оплакало на батко си. От прокуратурата обаче не разполагат с подобна информация.

Image title
Христо бе докаран с пранги в съдебната зала. Физиономията му бе бушонирана- имаше сини петна около очите. От юмруците са, обясни убиецът, след като бе подканен от адвокат Будаков да покаже отоците на камерите. Било е неизбежна самоотбрана. Илия Попов и брат му не са били умиротворители, както се вижда по физиономията на моя клиент. 20-те роми в училището са били нападнати, докато мъжете играят карти, а жените им готвят. Били са толкова уплашени, че са се барикадирали с готварската печка, която е изключително тежка, обясни адв. Будаков. Той допълни, че виновен за сблъсъците в селото е съпругът на кметицата, който искал ромите да му гледат телетата, те отказали, а той нахъсал младежите.

Image title
Не на това мнение бе прокурорът по делото. Ромите отишли да си пазаруват надвечер, когато се засекли пред магазина с групата от Правище. След словесна провокация бачкьорите се прибрали в общежитието, а момчетата от селото обсадили школото. В този момент се намесили братята Илия и Тодор Попови, които се опитвали да потушат страстите. В настаналата патаклама Христо пробол с ножа си Илия в сърцето. В последствие всички роми са били задържани вероятно да се избегне по-голямо кръвопролитие.
Image title
В момента напрежението в Христо Даново, откъдето е убиецът, е ескалирало. В ромската махала са се въоръжили с брадви и други сечива от страх от вендета.

15 лева е надникът на сезонните работници в Правище. Те се грижели за малиновите насаждения на местен фермер. В момента ромската група е изведена от селото от съображения за сигурност. А Христо Ангелов бе оставен в ареста с постоянна мярка „Задържане под стража“. Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.