Под небето

Втори рунд на смъртните заплахи срещу училищна директорка

Бунтът от септември в школото
Бунтът от септември в школото
Втора поредна заплаха за саморазправа получи вчера по мобилния си телефон директорката на ОУ „Пенчо Славейков“ Гергана Аврамова. След като на Разпети петък от джиесема на общинския съветник от ДПС Яшар Асан тя чу злокобната закана: „След понеделник нито някой ще чуе за теб, нито ще те види“, днес за пореден път школската шефка е получила предупреждение, че я чака лошо. Този път заплахата е от телефона на Цветан Салтъков – зам-председател на Инициативния комитет на бедстващите в Столипиново. Той заставил Аврамова са си оттегли жалбата, подадена във Второ РПУ след първата закана. На въпрос кой е звънял на директорката от личния му телефон, Яшар Асан, който е концесионер на пазара в Столипиново, обясни, че оставил джиесема си да се зарежда и някакво момче го взело и говорило. Според Асан учителите в училището нехаели за образованието на децата, които масово били неграмотни и даже не можели да се напишат името на български. На протестния митинг на 28 април в гетото той щял да поиска пълна прозрачност при управлението на парите в школата на територията на район „Източен“.
Аврамова разказа, че преди месец при нея отишъл човек на име Цветан Салтъков, който поискал да оглави училищното настоятелство, но тя заявила, че то се нуждае от пререгистрация и че си има законови процедури за избор на такъв орган. Салтъков се интересувал как може да вземе стола под наем и кой прави училищните ремонти. Именно той се оказал човекът, който вчера й заявил, че му пречи да влезе в училището и да контролила парите.
Учителите се притесняват за социалния мир в района и че е абсурдно родителите да бъдат настройвани да не пращат децата си в училище, защото преподавателите не ги учили на нищо. Директорката е настояла в Шесто РПУ и във фирмата, която осигурява денонощно наблюдение, да се удвои охраната на училището. Запознати с драмата не крият, че най-вероятно в основата на скандала стои бившата директорка Стоименка Георгиева, която бе уволнена след масови протести на ученици и учители през септември. След проверка на общината се оказа, че тя е платила 30 хиляди лева на заместника си, с когото живее на семейни начала като обезщетение. В момента Стоименка води дело за възстановяване на поста, което е насрочено за 4 май.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина