Под небето

Снежана Фурнаджиева: Не бива проекти в културния календар да отпадат заради запетайки

Ние сме артисти, не администратори, уточнява Фурнаджиева

Става въпрос за грешки, които се отстраняват лесно по телефон, смята председателят на ДПХ

"Не бива проекти в културния календар да отпадат заради запетайки. Това са неща, които могат да се уточнят по телефона или с един обикновен мейл", така Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници коментира отпадането на проектите на организацията "15х5", "Цветове" и Годишната изложба на пловдивските художници.

"Тази наредба е създадена погрешно, това съм го казвала и преди. Когато се обсъждаше обаче беше летен месец, бях сама, а всички други от творческите гилдии бяха по пленери или работа извън Пловдив. Тъй като никой не ме подкрепи на място, общинарите решиха, че мнението не заслужава внимание. След това обаче ми се обаждаха всички колеги, за да ме подкрепят", добави тя. Според нея в комисиите трябва да има творчески личности, които да дават оценки за стойността на проекта, а не за точките и запетайките. Тези комисии, които оценяват някакви дреболии са бич, срещу културата и интересите на града, смята още Фурнаджиева.

Предложението, което тя е отправила към градската управа е тези проекти, които са ежегодни и традиционни да се оценяват и финансират по друга линия, както се дофинансират операта и театъра. Това са регламентирани традиционни събития и са в календарния план, не може да отпадат, смята тя.

"Топката е в ръцете на Иван Тотев, той трябва да действа за промяна на наредбата. Трябва да има гратисен период след разглеждането от тази първа комисия по допустимост, и ако има забележки, те да се отстраняват в този гратисен период. Не може да отпадат проекти, защото в някое квадратче няма дата, а в други не сме написали нещо", добави тя и акцентира, че те са аристи, а не администратори и такива дребни грешки са нормални и лесно отстраними.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. „…за целта ангажира специалисти,..“ =а? А? АЗ, ОБЩЕСТВОТО, НЕ ПЛАЩАМ препитанието на никакви мъдреци, посредници, продаватели / продавачи на МЕНТЕ КУНСТ, на изкуствености, на гърчове, на „проекти“ „управлявани“ от … бюрократи, чиновници, заплатаджии Началници – па даже и ДЕРЕКТОРИ, Асане Асанове. Оди цицай у Софията! Sofia Design Week kis-kis

  2. Каквото и да ти разправят ЗНАЙ, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, „Едни Пари За Едни Хора“ (абе – НАШИ хора!) – да не си помислите, че някой се интересува от ХУДОЖЕСТВО, от майсторлък, от умение, „уметност“: „…бори за финансиране, като за целта ангажира специалисти, за които „управлението на проект“ не е чужда дума.“ Како Снежо, УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТ Е МРЪСНА ДУМА. Иди на Майстора да му го управляваш

  3. Какво означава един проект да е „традиционен“? Обществото и неговите очаквания се променят и всяко изкуство би трябвало адекватно да отговаря на тях и на средата. Какво ни дава гаранция, че едно „традиционно“ събитие отговаря на нива на качество ако то съществува от 20, 30 или 50 години в Календара?! В цяла Европа всяка институция се бори за финансиране, като за целта ангажира специалисти, за които „управлението на проект“ не е чужда дума.

  4. Коскоджамити Михаил ЛЮТОВ след Академия и след Парижкия си период учителстваше в Мъжката Гимназия до (несоциализираната) Марица, г-це Фурнджиевна; при когото известно време ученик е бил някой си КРИСТО. Без „финансиране“ от данъкоплатеца. Обърни се към един Дьорд Шорош, американстващ унгарски евреец-спекулантин, който первертира изкуството до изкуственост (ОТРОВЕНО ИЗКУСТВО на приватизираната ул. Отец П.) за кокал

  5. Наброяващото над 400 глави самозван ИЗКУСТВЕНЯК (както стана ясно покрай кудкудякането за Галерия ГЛАДСТОН = БИВША СБХ, заграбена от „Дпх“!) „дружество“ да идат да скимтят пред СБХ на Шипка 6. В Пловдив най-много пет до десет Майстори могат да се прехранват с ХУДОЖЕСТВО; останалите хем с академични Отличия учителстваха из гимназиите. ДОЛО АРТАДЖИЛЪКА! СПРЕТЕ ОТРОВЕНО ИЗКУСТВО! Стига ингилизация, искаме КУНСТ!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина