Под небето

Първият конгрес по биоземеделие в България се провежда в Пловдив

Експерти от Световната банка, водещи европейски фирми и учени пристигат за събитието

В хотел „Санкт Петербург“ в град Пловдив ще се проведе Първи конгрес по биоземеделие на тема „В следващия век“ на 22 и 23 февруари 2016 г.. Организатор на конгреса е „Кива БЦС Еко–Гаранти“ – ЕООД с подкрепата на немските компании „ХИП бебешки храни“, "Тампико Трейсинг“ GmbH – производител на семена, „Мартин Бауер Груп“ – доставчик на билкови и плодови отвари, лечебни чайове, активни фито фармацевтични съставки и хранителни добавки, един от глобалните лидери в сертифицирането "Кива БЦС GmbH Германия“, и фондация „Зелена биоорганична България“ – GBOB /ДЖИБОБ/. 
На този първи по рода си форум в България ще вземат участие експерти от Световната банка, както и представители на европейски университети и фирми, водещи в областта на биоземеделието. 
„По време на Био конгреса най-успешните мениджъри и изследователи ще споделят свои познания в областта на биоземеделието, за факторите, които допринасят за бързото нарастване на пазара с биопродукти. Ще обменим полезна информация, ще представим идеи, както и ще обсъдим основните проблеми в тази област“, съобщава за медиите инициаторът Йоханнес Куулс, главен управител на „Кива БЦС Еко–Гаранти“. Холандецът, известен експерт в Европейския съюз, е автор на резюме и план за кръгообразна икономика и биоземеделие, за преработването на храните и за тяхната безопасност, а също и за биологичното сертифициране. Резюмето и планът бяха приети през 2015 година от Европейската комисия.   

Според  Йоханнес Куулс конгресът в Пловдив ще е първата стъпка за представянето и налагането на България като страна с огромен потенциал в биоземеделието. „Трябва да се възползваме от факта, че голяма част от земята от години не е третирана с химически вещества, което е отлична предпоставка за отглеждането на биопродукти“, категоричен е г-н Куулс, който от 10 години живее в България. „Изоставането на селските райони в България пречи за общото развитие на държавата ни. В ЕС са наясно, че хората, които живеят в тези райони, могат да стъпят на чисто, като развият биоземеделието и биоиндустрията въобще, която да ги изведе на по-добро социално ниво. Ето защо в България създадохме фондация Зелена биоорганична България / GBOB /, в която разработихме огромен пакет проекти, кандидатствахме в ЕК по Хоризонт 2020 и се надяваме на одобрение. По този начин се надяваме да вкараме европейски стандарти в биопроизводството, да преодолеем дългогодишната изостаналост в селските райони, да дадем нов живот на селата и в най-отдалечените кътчета на Републиката. Затова привлякохме най-големите европейски фирми за биосертифициране да работят за България и аз оглавих Кива БЦС. В тази връзка сертифицирахме много земеделски производители, които работят вече по нашите програми за биоземеделие“, споделя още холандският експерт.  

Той цитира и тревожна статистика: До 30% от бозайниците и птиците / от 1200 до 1500 вида / в момента са в риск да изчезнат завинаги, в резултат на консумацията на производство на небиологична основа. В момента например от породата родоско късорого говедо има запазени 788 животни, което е абсолютно под препоръчителния брой на организацията по прехрана и земеделие на ООН.

На Първия конгрес по биоземеделие Йоханнес Куулс  е поканил световно известни фирми, заинтересовани от така нареченото Зелено производство, които ще се срещнат с нашите производители. По време на двудневния форум лекции ще изнесат академик Атанас Атанасов от „Съвместен геномен център“ – София, д-р Иван Колчаков от Фондация GBOB, проф. Димитър Греков от Аграрен университет – Пловдив, немски и холандски учени и бизнесмени от Университет Вагенинген – Холандия, от „ХИП бебешки храни“, от „Бребио“ GmbH – вносител на пшеница, от „Алтдорфер Мюле“ GmbH, от „Тампико KWA Саатен“ GmbH, от „Кива Саатен GmbH“, от "Уинрийвър“ и др. 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина