Откриваме мини музей над Малката Базилика на 30 април

Под небето

Нон стоп работа на терен въпреки студа, обектът ще е от национално значение

Image title
Усилен труд кипи на Малката Базилика от Филипопол, видя репортер на Под тепето днес. 20 бачкьори се трудят за изграждането на покривната конструкция, която ще предпазва и консервира соченият за един от най-важните артефакти под тепетата. Само след малко повече от три месеца Базиликата ще е завършен мини музей, който се очертава като нов туристически продукт, с който Пловдив ще вълнува чужденците.

Image title
Работниците работят нон стоп. Едни се трудят върху бъдещата покривна конструкция, други  продължават да разкриват древните пластове, които се крият под почвата на булевард „Мария Луиза“. Възложител на обекта е Министерството на културата, което участва в проекта със собствено финансиране. Основните пари обаче идват от фондация „Америка за България“. Рамо дава и местната администрация. Това е едно от най-подценяваните места, но в същия момент едно от най-ценните кътчета в Пловдив, твърдят историци.

Image title
Работата на терен започна края на август миналата година. Тогава специално за старта на разкопките дойде бившият американски посланик у нас Джеймс Уорлик, който уточни, че за завършването на Малката Базилика са отделени близо един милион. А лентата трябва да бъде срязана на 30 април тази година. Комплексът е бил част от източния квартал на Филипопол. Това е третата базилика, открита в Пловдив , и втора по значимост. В момента се обработват и уникалните мозайки, открити на място, като сред тях е и емблематичната „Еленчето”. Те ще бъдат положени отново в комплекса след пълната му реставрация, а в готовия си вид обектът ще се превърне в национално значим, смятат специалисти. Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.