Общината накара музиканти да се хванат за гушата в спор за територия

Под небето

Няма да им се подчиня, ако искат да ме глобяват, ако искат да ме арестуват, казва Димчо Пасков

Image title
На косъм от побой пред Пощата в спор за плочка от няколкото квадратни метра, щедро отпуснати за улично изкуство от общината, са били музиканти онзи ден. До там ни докараха. Ще се бием за територии, коментират хората, които припечелват някоя стотинка със свирня на центъра. Единият от участниците в екшъна бил Димчо Пасков, който се настанявал с цялата си техника, колони и китара в забранено място за свирене, но с разрешително. Когато започнал испанските си мелодии, чул звуците на друг музикант. Тогава припламнали и искрите. Димчо се обърнал към колегата си да се отдалечи, но той контрирал, че само там му е позволено да свири и няма избор, защото се страхува, че ще го глобят. Пасков отговорил, че музиката се смесва и се получава анти ефект, а след това почти се хванали за гушите. Грозни гледки за парчето хляб. Не разбирам на кого пречихме, казва друг артист в градска среда, който се отдалечаваше от Пощата примиренчески, тъй като бе изпреварен именно от Димчо Пасков тази вечер.
 
Image title
Регламентът е такъв. Трябва да свирим пред Пощата. Аз няма да им се подчиня, ако искат да ме глобяват, ако искат да ме арестуват. И не защото съм бунтар, а защото знам, че не е честно да го правят това, отбеляза Пасков. Той е готов за музикална революция, въпреки че се е  подсигурил с пачка разрешителни от големи и малки градове. Съдил съм и местна администрация за поставен акт от 200 лева. Тази сума ми я смъкнаха на 20 лева и аз пак ги осъдих и утре ще разбера какво е станало, нарежда той. Има 5-годишен син, който показа на снимка. Миналия ден малкият Димитър развалил колата на баща си и сега няма с какво да си я плати.
Димчо си обяснява нещата така. Миналата година кметът и секретарката му минали покрай него. Спрели се. Кметът посочил с ръка китариста и казал: Ето вижте, така трябва да се прави. Такава музика трябва да се свири, и пуснал петолевка в калъфа. Тогава бях ей там, на фонтана, до водата, защото беше топло, а сега лятото няма да мога да ходя там. Според мен всичко е за пари. Искат да си плащаме, за да свирим, поне така чух под секрет , като ходех да си взимам разрешително, смигва уличният музикант.
И около разговора за тези наредби, съдилища и глоби дойде 5-годишната Али. Приближи се и оцени красивите мелодии и показа с жест, че й харесва уличният музикант да бъде там, като пусна монетка и пак заприпка с русите коси при баба си. Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.