Иван Тотев: Важно е наследството да започне да работи за Пловдив

Под небето

Кандидатът на ГЕРБ за кмет представи програмата си за култура и туризъм

Image title
Областният управител и кандидат на ПП ГЕРБ за кмет на Пловдив инж. Иван Тотев представи  управленската си програма за култура и туризъм. Това стана в зала „Съединение” на Историческия музей в присъствието на заместник-министъра на културата Тодор Чобанов и на много личности, дълбоко свързани с културата на града.

Анализът на моментното състояние в тази област показва драстично намаление на средствата за култура в мандата на Славчо Атанасов, свиване и хаос в културния календар, прекъсване на традиционни събития като международния фолклорен фестивал, провал до момента на подготовката на Пловдив за културна столица на Европа, липса на необходима инфраструктура за сценични изкуства, липса на реклама, на ясна общинска политика по отношение на уникалното наследство на града, провал на изключително важни за Пловдив проекти като този за Небет тебе и за културни иновации заради закъснение, лошото състояние на Стария град.

Поставихме си много амбициозни задачи за следващия мандат, но за нас най-важната и първата задача е диалогът с хората, които правят културата в Пловдив, хората, които олицитворяват културния живот на града ни, заяви Иван Тотев. Той допълни, че ще бъде формирана изцяло нова политика по отношение на културата, реално ангажиране с проблемите и реална подкрепа на културните институции и на хората, занимаващи се с култура.

За мен е много важно наследството на Пловдив да започне да работи за нас, подчерта Иван Тотев. Сред останалите приоритети се очертаха изработването на единен културен календар година напред във времето, съчетаване на културни събития. Нещата, които правим в сферата на културата ги разглеждаме като една инвестиция, която да известна степен да има възвръщаемост. Именно за това този продукт трябва да бъде създаден интегрирано с всички, които участват в този процес, за да можем да го рекламираме и да го продаваме. За нас диалогът и комуникацията са изключително важни, допълни кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет.

В Програмата са набелязани и мерки за завръщането на Пловдив в надпреварата за кутурна столица на Европа, подготовка за кандидатстване на града за кандидатстване за ЮНЕСКО в категорията културен ландшафт. Проектът Небет тепе бе изгубен, но има и други възможности, които ще използваме и за които работим от сега, каза още Иван Тотев.

Той допълни, че всеки един архитектурен или исторически паметник, собственост на Община Пловдив, ще бъде регистриран като запазена марка и неговото използване ще носи икономически дивиденти. За първи път за повече от 30 години община Пловдив ще инвестира средства за археологически разкопки съвместно с Министерство на културата.

Цялостно проектиране на Централния площад с археологията под него, възстановяване на архитектурните паметници, възвръщане блясъка на Стария Пловдив и нов модел на управление, стимулиране на музеите, на културни прояви на открито и нестандартни открити пространства също са заложени в програмата.

Трябва да засилим популяризирането на нашите дадености, да има единна интегрирана система за управление на туристическия продукт, да бъде развит единен портал за културно-историческото наследство, за фестивалите, за всичко това, което се случва в Пловдив. Като пример Иван Тотев посочи регионалния портал „Южната врата на България”, който стартира като областен управител.

За мен бе важно да чуя вашето мнение какво трябва да се промени в Пловдив, в отношението на общината към отделните институции, към създаването на култура в града. За мен темата за културата е неразривно свързана с туризма, тъй като това са два компонента, които в голяма степен обуславят икономическото състояние на община Пловдив, подчерта още Иван Тотев.Image title
Image title
Image title

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.