Под небето

25 потенциално опасни язовира в областта

Чая опасна при село Ягодово, състоянието на речните корита плачевно

Image title
25 са потенциално опасните язовири в Пловдивска област. На този етап всички водоеми са с контролирани нива, но при топенето на снеговете ситуацията бързо може да се промени, заради което кметовете на общини трябва да разпоредят контролирано изпускане на съоръженията. Това се разбра на срещата на кризисния щаб заради тежката зимна обствановка. На заседанието, водено от областния управител Здравко Димитров, присъстваха заместниците му Христо Грудев и Георги Игнатов, представители на Областно пътно управление, дирекцията на полицията, Басейнова дирекция, Напоителни системи,  Регионалната здравна инспекция, началника на язовирен район ”Въча”.

19 от общо 25-те опасни водоема се стопанисват от „Напоителни системи”, останалите са на общините. Началникът на язовирен район „Въча” Стефан Попов призова всички общински кметове да направят план за действие при евентуална опасност от преливане на язовирите в областта, като опишат най-ниските точки в техните населени места и предупредят хората своевременно за вероятна евакуация при нужда. Тъй като при топенето на снеговете много бързо може да се повиши нивото на язовирите, Попов уточни, че има голяма вероятност от язовирите „Кричим”, „Въча” и „Цанков камък” да отпуснат високи води , за да се облекчи напрежението и огромните водни маси могат да предизвикат заливане на земеделски земи и някои най–ниски части на населените места. Затова кметовете трябва да са в готовност да реагират при сигнал за интензивно изпускане на язовирите.

Плачевно е състоянието на реките, повечето не са почистени от растителност и има голяма опасност от преливане при топенето на снеговете , предупредиха от „Напоителни системи”- Пловдив. Река Чая има вероятност да излезе от коритото си при с. Ягодово, за това трябва от сега да се помисли за реакция при евентуално преливане, добави директорът на Напоителни системи Христина Танчева.
Директорът на Басейнова Дирекция Атанаска Тунтова уточни, че два пъти годишно се правят засилени проверки на съоръженията на потенциално опасните язовири, но собствениците са тези, които са отговорни за състоянието и поддръжката им.

Към 12.30ч. 14 населени места в областта – в Асеновградско, Тополово, Ягодово, Браниполе и Крумово са без ток – стана ясно от Красимир Спасов от ЕВН. Всички екипи на дружеството работят по отстраняване на повредите. За сега няма сериозни проблеми с водоподаването, съобщиха от ВиК.

Към момента няма пътно-транспортни произшествия на територията на областта, обяви Тодор Чонов, директор на ОД на МВР – Пловдив. Регистрирани са две леки катастрофи без пострадали. От тази сутрин Цариградско шосе – от пътен възел „Скобелева майка” в посока Първомай и Свиленград е затворен за движение на тежкотоварни автомобили.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина