АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Партийният дом ще става паметник на културата

За бившият Партиен дом на Пловдив, в който днес се помещават редица държавни институции и общинската администрация, започва процедура за обявяването му за паметник на културата. Соц архитектурния мастодонт на площад „Централен“ 1 вече е в предварителния списък по програмата за „Ново архитектурно наследство“, разбра Под тепето.

12-етажната сграда е в индикативната листа за включване в териториалната програма, това стана ясно по време на заседанието на ЕСУТ в с сряда, на което бе дадена зелена светлина за сграда на Операта до Партийния дом.

„Ново архитектурно наследство“ е инициатива, която си поставя за цел да защити и популяризира значими образци в българската архитектура, създадени след Втората световна война. Интересът към новото ни архитектурно наследство се потвърждава от редица изследвания в сферата на туризма и международни публикации по темата, които подчертават нуждата от идентифицирането и опазването му като предпоставка за развитие на културното многообразие, туризма и икономиката, коментират експерти.

Например в Община София за сега има 22 такива обекта, които ще се борят за получаване на официален институционален статут като културно архитектурно наследство от този период.

По информация на Под тепето в пловдивския списък попадат още Дома на науката и техника и сградата на бившия Младежки дом „Спектър“, който сега е база на местния парламент. Именно в последната сграда в четвъртък съветниците на Пловдив гласуваха против Общината да санира Партийния дом.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина