АктуалноВластГрадътНовини

Местният парламент не позволи на Общината да санира Партийния дом

Общински съвет не прие предложението на Здравко Димитров и екипа му сградата на бившия Партиен дом да бъде саниране. Точката не събра нужния брой гласове „за“, като така остави проекта на администрацията на трупчета. Основна роля в това изиграха съветниците от групата на ГЕРБ, които изразиха съмнения в процедурата.

Припомняме, че вчера ЕСУТ даде зелена светлина за реализиране на проект за сграда на Пловдивската опера в „дупката“ зад Партийния дом.

Групата на ГЕРБ в Общински съвет – Пловдив, не подкрепи предложението на общината да кандидатства със сградата на бившия партиен дом по проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт” по Плана за възстановяване и устойчивост. Причината – парцелът е гласуван за сграда на операта и има съмнения, че сумата в предложението не отговаря на действителните разходи.

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев в изказването си припомни, че през 2015 година след проведена процедура по ЗОП е извършено пълно конструктивно обследване на сградата на бившия партиен дом, създаване на строителна документация, анализ на мерките за енергийна ефективност. Стойността на процедурата бе 65 хиляди лева, а фирмата, която го извърши, е софийската „Йода конуслт”.

На 09.02.2016 г. е внесен техническият паспорт на сградата, в който са отразени необходимите мерки за укрепването й. По информация от медиите стойността, необходима само за дейностите по укрепването и превеждането към действащите норми на сградата, са в размер на 7 млн. лв. без ДДС към 2016-та година.

Йордан Илиев подчерта, че преди пет години – на 02.08.2018 г. Общински съвет – Пловдив, приема с 27 гласа „за”, 15 „против” и 3 „въздържал се” решение, с което определя парцелът под сградата на бившия партиен дом да бъде даден за построяване на сграда-център за музикално-сценично изкуство.

Пак по това време Община Пловдив подписва споразумение със собствениците за предоставяне на еквивалентни офис площи при предприемане на действия по премахване на сградата на партийния дом.

„Внесеното от зам.-кмета Райчев предложение гласи, че всички разходи, посочени като неотложни мерки за изпълнение, заложени в техническия проект на сградата, както и мерки за осигуряване на достъпна среда, съгласно чл. 2 ал.2 от Наредбата, са на обща стойност 1 294 000 лева с ДДС. Това е сума, за която имаме силни съмнения, че отговаря на действителните разходи по привеждане на сградата към съвременните земетръсни норми.

Политическа партия ГЕРБ има последователна политика през годините относно мястото и функционалното предназначение на тази сграда. Политика, прилагана в конкретни действия и решения на Общинския съвет.

Препоръчваме на Община Пловдив да предложи алтернативен проект, подходящ за кандидатстване по процедура BG-RRP-4.020, който ще получи нашата подкрепа”, заяви в мотивите за решението на групата на ГЕРБ председателят й Йордан Илиев.

Точката не получи подкрепа и от общински съветници от други групи и не бе приета, тъй не събра необходимите гласове.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Ако приемем, че „саниране“ означава лепене на стиропор по фасадата – как ще стане, при положение, че същата е предимно от стъкло..? Вероятно ще се лепи някакво фолио. В града, няма ли по-важни неща?

  2. По йезуитска статия не съм чел. Заглавието трябваше да бъде: ГЕРБ/Тотев/ и ДБ не гласуваха да се реновира бившия партиен дом . Нали сте почтенна медия??

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина