АктуалноВластГрадътКултураНовини

ЕСУТ даде зелена светлина за сграда на Операта до Партийния дом

Сега топката отива в Общинския съвет на Пловдив

Експертният съвет за устройство на територията на Община Пловдив на свое заседание днес разгледа „Градоустройственото и обемно-пространствено проучване за ситуиране на сграда – Център за музикално и сценично изкуство“, представен от Фондация „Дом на операта“ и изготвен от архитект Илко Николов.

На заседанието на ЕСУТ от страна на фондацията присъстваха, инж. Любозар Фратев, арх. Николов, адв. Марта Божикова и музикалният директор на Държавна опера – Пловдив Диан Чобанов.

Припомняме, че разглеждането на проучването започна на извънредно заседание на съвета преди дни, но то остана отворено-без решение, тъй като ЕСУТ поиска допълнителни визуализации за частта на сградата откъм улица „Г. М. Димитров“ становище от камарата на архитектите.

Документът бе представен днес и в него се казва, че КАБ не подкрепя предложеното решение за сграда и счита, че тя е недостатъчна за функциите на опера и смята, че с изчезването на сегашния вътрешен двор се губи целостта на сградата, а предвидения вход за операта е недостатъчно обърнат към площадното пространство. От Камарата препоръчват да се търси друг общински парцел за целта.

След като изслушаха представянето и изгледаха визуализациите на арх. Николов, членовете на съвета имаха въпроси относно общия брой на местата в новата зала и дали биха могли да бъдат намалени, за да се вмести проекта в изискванията на действащия ПУП и отреждането на имота.

Даденото предложение показва, че функциите на Операта могат да бъдат осъществявани и събрани в поземления имот, като ЕСУТ не приема представения обем. Предлага – след съгласуване с МК по ЗПК, относно статута на съществуващата сграда и частта, която се събаря и даване на положително становище по този въпрос – сграда на Операта може да бъде разположена в този имот, чрез частично изменение на ОУП, като се премине от терен за обществено обслужване към терен за култура, с показатели позволяващи и отговарящи на разполагането на новата сграда„, оповести решението на Съвета главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Той го определи като една малка стъпчица в посока на решаване на въпроса с Дом на операта в Пловдив.

Записаните условия в решението ще доведат до около 15% съкращаване на обема на сградата, което се равнява на 2,3 реда от новата зала на партерно ниво и двата балкона.

Ето как би изглеждал Дом на Операта, залепен за Партийния дом на площад „Централен“ 1.

От тук нататък от фондацията имат задачата да съгласуват документите с НИНКН и да инициират частичната промяна на ПУП-а, която да мине одобрение на Общински съвет. Чак след това ще може да се пристъпи към обявяване на конкурс за идеен и технически проект, стана ясно на заседанието.

Разрушително или съграждащо е решението „Долу сградата на бившия Партиен дом – Да живее Операта“ ?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Каква е тая лудост? Фратев, Илко, аман бре спрете се. Там не е градоустроиственно приемливо да има строеж, независимо какъв е. А като говорим за презастрояване в Пловдив това е пример за поредната простотия.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина