АктуалноЗабравеният градКултураНовини

Архивите разказват: Операта в Пловдив на 70 години

През настоящия сезон Държавна опера – Пловдив отбелязва 70 години на сцената в града под тепетата. На 15 ноември 1963 година Операта отваря врати с представлението „Продадена невеста“ от Сметана. Ето какво съдържат медийните архиви от този ден.

БТА Вътрешна информация

Совия, 15 ноември 1963 г.                       брой 313                        ИЗВЪНРЕДНО ИЗДАНИЕ

Пловдив.15ноември, /БТА/.  Тази вечер в Пловдив бе тържествено открита новата народна опера. На първия спектакъл на операта присъствуваха много културни и обществени дейци, знатни хора на труда и трудещи се.  

  С бурни и възторжени ръкопляскания и скандирания: „Червенков! Червенков“ присъствуващите посрещнаха председателя на Министерския съвет другаря Вълко Червенков. На откриването присъствуваха и секретарят на ЦК на БКП др. Енчо Стайков и председателят на Комитета за наука, изкуство и култура др. Рубен Леви.

  В залата тържествено прозвучаха химна на Р България и Съветския Съюз, изпълнени от оркестъра на операта под диригентството на Руслан Райчев.

  Председателят на Градския народен съвет др. Никола Балканджиев произнесе реч, в която изтъкна забележителните успехи на нашето ново реалистично изкуство. Бързо расте и процъфтява и нашето оперно изкуство. Ярък израз на непрестанните грижи на народната власт за културното издигане на трудещите се е и откриването на петата опера в нашата страна.

  Представена бе чешката народна опера „Продадена невеста“ от Сметана. Сюжетът и музиката, пълнокръвните и разнообразни сценични образи изразяват бодрост и бликаща жизнена сила, оптимизъма на чешкия народ, който мъжествено се е борил за запазване на своя национален облик.

   Операта е поставена от народния артист Петър Райчев. В главните роли участвуват: Алексей Милковски, лауреат на димитровска награда, Цветана Тонева, Христо Еврейнов, Евгени Копчалиев, Георги Тимев, Дора Цонева, Коста мостов, Цветана Михайлова.

 22,25 ч.  

*Снимки: На корицата – Афиш от премиерата на „Продадена невеста“ – 15.11.1953, архив на Опера Пловдив; Сн.2-Извънредно издание на бюлетина „Вътрешна информация“ за премиерата – архив на БТА / Bulgarian News Agency

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина