АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

2023: 248 дни работа и 117 почивка

Най-натовареният месец е август с 23 работни дни, а най-свободните са април и декември с по 18 всеки. Вижте подходящи дни за отпуск, които да слеете с официални празници и да получите бонус почивки през годината

През 2023 работните дни ще са 248 или 1984 работни часа при стандартните 40 часа на работна седмица. Най-натовареният месец е август с 23 работни дни, а най-свободните са април и декември с по 18 всеки. 16 са официални празници през годината и 101 се падат съботно-неделни. Официалните празници са реално 11 дни, но 5 от тях са именно в почивините уикенди, което означава, че по закон първият ден от работната седмица след тях е почивен.

Пълен списък с почивните дни в България за 2023:

  • Нова година на 1 януари (неделя, почива се на 2 януари)
  • Денят на Освобождението на България на 3 март (петък)
  • Великден между 14 до 17 април (петък до понеделник)
  • Денят на труда на 1 май (понеделник)
  • Денят на Българската армия (Гергьовден) на 6 май (събота, почива се на 8 май)
  • Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност на 24 май (сряда)
  • Съединението на България на 6 септември (сряда)
  • Денят на независимостта на България на 22 септември (петък)
  • Коледа между 24 и 27 декември (неделя до сряда, защото 24 декември се пада в неделя)

Вижте предложенията с подходящи дни за отпуск, които да слеете с официални празници и да получите бонус почивка през идната година. Такава възможност се открива в три месеца – два пролетни и един зимен. Това са април, май и декември.

Месец Април

През април можете да си направите дълга Великденска ваканция с допълнителни 4 дни отпуск. Избирате дните в седмицата преди празника или след него, в зависимост от това дали искате 8 или 9-дневна почивка.

Месец Май

Догодина за Гергьовден ще се почива 3 дни между 6-ти, който се пада в събота и 8 май, понеделник. Опциите са две. Първи вариант с 4 отпускарски дни от 2-ри до 5-ти и получавате 8-дневна почивка. Втори вариант са дните от 9 до 12 (също 4), за които да си пуснете платен годишен отпуск и да ги слеете с уикенидте преди и след тях. Така ще се насладите на 9 дни ваканция през май.

Месец Декември

Добра практика е сливането на Коледните с Новогодишните празници. През идната година те отново се падат в съботно-неделни дни.

С пускане на два дни отпуск за работните 28 и 29 декември ще имате възможност да се насладите на трапезите с роднини и приятели. А защо не и да попътувате или пък да отидете на дълга ски ваканция за 10 дни, тъй като 1-ви януари 2024 също е официален празник и неработен ден.

2-ри януари е първият работен ден за следващата година 2025-та.  

Календар 2023 на РИМ е посветен на Христо Г. Данов

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина