АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

1716 жители на Белащица могат да гласуват на референдума

Има вероятност обаче той да не се състои. Вижте защо

На насроченият от областния управител на Пловдивска област Илия Зюмбилев референдум за присъединяване на село Белащица към Община Пловдив право да гласуват имат 1716 души. Това съобщиха за Под тепето от ОИК – Родопи. Сред тях няма лица, които ще упражняват правото си на вот за пръв път.

Областният управител свиква референдум за Белащица на 17 декември 2023 г., неделя. Въпросът, на който трябва да отворят жителите е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив?“.

Организацията на допитването е в прерогативите на Община „Родопи“ и ще струва 30 000 лева, които са целево заделени.

Към администрацията има специално създадена работна група за целта. От там уточниха, че в деня на референдума ще се гласува в 3 секции, които ще бъдат разположени в Основно училище „Пенчо Славейков“.

Припомняме, че по повод гласуването кметът на Община Пловдив Костадин Димитров заяви, ще търси съгласие от община Родопи за приобщаването на Белащица.

„Аз съм „За“ това да има разширение на града, но не искам да воювам със съседните общини“, коментира той преди дни.

Има вероятност обаче, референдумът в неделя да не се състои, тъй като се очаква Върховния административен съд да излезе с решение по жалбата община „Родопи“ срещу заповедта на областния управител за насрочването му.

Припомняме още, че в началото на декември Административният съд в Пловдив отказа да гледа жалбата на кмета на Родопи срещу присъединяването на Белащица и той отнесе въпроса до Върховния административен съд.

По думите му, ако ВАС се произнесе след референдума, това ще бъде парадокс.

Пред Под тепето Павел Михайлов напомни за несъответствията между събраната хартиена подписка и тази, която е представена в Главна дирекция ГРАО – Кметът на Родопи: Подписката е спорна.

При нас пристигна друг протокол с подписи над необходимия минимум. Няма как една и съща подписка да има два резултата“, коментира Михайлов.

Още по темата четете в статията Кога Белащица реално може да се влее в Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина