АктуалноВластГласовеГрадътНовиниПод лупа

Кога Белащица реално може да се влее в Пловдив

На този етап белащенци само са вдигнали крак, за да направят полустъпка

Какво следва от тук нататък?

Изтерзаните от кариерите белащенци гледат на идеята да влязат в Община Пловдив като на панацея, която ще реши всичките им проблеми. Днес те отбелязаха пристъпване по пътя на присъединяването. Стъпките за това са ясно разписани в закона.

1. Събиране на легитимен брой подписи от жители, желаещи референдум.  Подписката се предоставят пред съответния Общинския съвет, към който принадлежи населеното място.  

Всъщност днес белащенци показаха на местния парламент в Пловдив, че са събрали малко над необходимия брой подписи с искане за организиране на референдум, каквото е първото изречение от първото изискване на закона. Все още не е ясно дали всички са легитимни, тъй като ГРАО още извършва проверка и не са готови резултатите от нея.   

Пловдив каза на Белащица „Добре дошли!“

Второто изискване по т.1 е те да се представят на Община Родопи, от която Белащица иска да се отцепи.

Остават още 6 стъпки. И № 2 ще се окаже първата голяма спънка. Най-трудната част от пътя на селото към Пловдив ще е да накара Об С „Родопи“ да каже Да“ за провеждането на референдум.

Референдумът може да бъде организиран едва след като общинският съвет в Родопи също вземе решение за това.

2. На общинска сесия се разисква предложението за провеждане на референдум.

Припомняме, че инициативният комитет на Ягодово чака 4 години това де се случи.  

Ето и позицията на председателя на Общински съвет „Родопи“ Георги Цанков: Община Пловдив няма да реши проблемите на Белащица. Тя бе изпратена днес до медиите, след гласуването на местния парламент в Пловдив.  

„Призовавам моите колеги никога да не подкрепят подобно реципрочно решение“, заяви отново Цанков.

3. Решението с цялата преписка, заедно с икономическата и социалната обосновка за искането за отделяне, план за обществен ред и социални дейности се предоставят на областния управител.

4. Областният управител трябва да прегледа законността и след това, ако са спазени всички процедури, да върне казуса към Общинския съвет, който в двумесечен срок да насрочи референдум.

5. До 2 седмици след провеждането на референдум областният управител трябва да внесе доклад в Министерския съвет с резултатите.

6. След това Министерският съвет трябва да стартира процедура по вземането на решение за отделянето на съответното населено място от съответната община-майка.

И накрая Стъпка №7.

7. Когато Министерският съвет приеме решение за административно-териториална промяна за отделяне на населеното място, остава само Указ от страна на президента.

Тук е мястото да напомним, че през февруари 2021-ва бе проведен референдум за отделянето на Обзор и шест села от община Несебър. Министерски съвет прие решението на хората за отцепването им и вече повече от година стои не направена последната крачка – официализиране на пряката гражданска демокрация с Указ на държавния глава.

След всичко това смело можем да кажем, че в най-добрия, почти утопичен, сценарии на белащенци – без нито една спънка по стъпките, които им предстоят – най-рано след година можем да ги приветстваме с „Добре дошли!“ в Община Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина