ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Под небето

50 младежи с възможност за работа като монтажници, машинни оператори и инженери

11 души от ромски произход вече са кандидатствали за позиция, съобщават от КТ Подкрепа

Стартира пилотен евро проект – модел за социално партньорство между синдикати и работодатели при осигуряването на работна ръка

Атанас Кръстев от КТ „Подкрепа“ /вдясно/ и Катя Стайкова от „Клъстер Тракия икономическа зона“ /в средата/ разясниха подробностите на проекта „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“      Снимка на БТА50 младежи ще могат да започнат работа в заводите на АББ в зона Раковски, част от „Тракия икономическа зона“, стана ясно на пресконференция днес в БТА – Пловдив. Те ще бъдат назначени на длъжностите „Монтажник електрооборудване“, „Машинен оператор“, „Инженер производство“ и „Асистент човешки ресурси“, благодарение на финансирания от Европейския съюз проект „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“, чийто бенефициент е „Клъстер Тракия икономическа зона“. Договорът, сключен между Клъстера и Министерството на труда и социалната политика, е за безвъзмездна финансова помощ от 271 143,86 лева. Партньори на сдружението са КТ „Подкрепа и „АББ България“.

„Ние започнахме идентифициране и активиране на неактивни на пазара на труда младежи, живеещи на територията на общините Пловдив, Марица и Раковски. Вече имаме 11 кандидати от ромски произход“, съобщи Атанас Кръстев, председател на КТ „Подкрепа“. Целевата група по настоящия проект включва всички млади хора на възраст от 15 до 29 години, нерегистрирани като безработни в Бюрата по труда през последните 12 месеца и неангажирани с трудова дейност, образование или обучение през последните 4 месеца. Който отговаря на тези изисквания и иска да работи моля да се обади на телефоните на отговарящите за проекта в КТ „Подкрепа“, посочи г-н Кръстев.

Той допълни, че евро проектът „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“ е пилотен за България и чрез него ще се създаде устойчив модел за социално партньорство между синдикати и работодатели в областта на идентифицирането, активирането и мотивирането на работната ръка.

„Това ще е добър инструмент за оказване на помощ на инвеститорите за бързо и лесно стартиране на бизнеса им в региона“, допълни Катя Стайкова. „Както знаете „Клъстер Тракия икономическа зона“ е оперативен ръководител на „Тракия икономическа зона“, една от най-мащабните индустриални зони в България, дом на над 100 компании. Сдружението привлича чуждестранни инвеститори и подпомага връзката бизнес – кадри – образование, както разработва и управлява проекти и програми, финансирани по Европейски оперативни програми и Световната банка“, припомни тя.

Преди да постъпят на работа кандидатите ще преминат мотивационно обучение, обучение по ключова компетентност, а някои от тях ще учат и чужд език. Според договора за безвъзмездна финансова помощ 50-те мотивирани лица ще работят 6 месеца в заводите на АББ.

„Работата във фирма, която е стратегически инвеститор за цялата страна, би била чудесен шанс за младите хора да си осигурят устойчива заетост“, убедени са всички партньори по пилотния европейски проект. Това е решение на задачата за постигане на интеграция на пазара на труда и избягване на социалното изключване. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина