МненияПод ножа

Ядем боклуци и мълчим, сякаш всичко е наред

Храната, която ежедневно консумираме, съдържа повече изкуствени съставки от естествени

Въпреки това й е лепнат етикет „Healthy food” и ние мълчаливо си харчим заплатите за аспартам, оцветители и Е-та

Екатерина Стоянова

Има един проблем в ежедневието на българина, който е абсолютно прозрачен, но не се изкоренява. Става въпрос за горивото на човешкия живот – храната. Пилета се пълнят с вода и сол, плодове зреят принудително, телешки колбаси съдържат повече свински примеси, млечните продукти не се приготвят от мляко.  Има я и онази „здравословна“ храна, която съдържа поне 3бр. Е-та и всевъзможни заместители на захарта. Ние или не обръщаме внимание на опаковката, или виждаме, но си мълчим и едрите производители спокойно си пласират некачествените боклуци.

Всеизвестен факт е, че качеството на храната, която консумира всекидневно българина, е доста по-ниско отпреди 10г, да речем. Разбира се, не става въпрос за домашно приготвената храна, макар и тя да влиза в графата, понеже продуктите често се купуват от магазин.

Повечето едри производители отдавна залагат на обема, вместо на качеството. Второто не включва само натуралните запазени качества на продукта, но и сигурността, че този продукт представлява точно това, което е посочено на опаковката. Този въпрос често се коментира и дискутира дори публично, но малко шум и до там. Никой не прави нищо, освен малките производители, на които дори не се обръща внимание. Ето и два примера:

Колбаси и месо

Всеки производител е длъжен да опише всички продукти и субпродукти, използвани за приготвянето на крайния. Съставките се описват в последователност от тази с най-голям процент до тази с най-малък. Би следвало в състава на един телешки колбас на първо място да се посочи телешкото месо (да оставим настрана факта, че телешкият колбас трябва да бъде приготвен с телешко месо, защото, видиш ли, има хора, чиято религия забранява свинското). Направихме експеримент и си купихме телешки колбас на една от по-известните фирми. Това, което видяхме на опаковката, бе следното:
състав: свинско месо, говеждо месо, вода, готварска сол, екстракти от подправки, пшеничен протеин до 1%.

Никой не знае в какво съотношение са свинското и говеждото месо. Само знаем, че свинското месо в телешкия колбас преобладава. Решихме да разгледаме продуктите на други фирми и положението е същото.  Всеки е наясно, че колбасите не влизат в менюто на здравословно хранещия се човек. Луканки, шпекови салами, кренвирши, дори шунката са пълни с всевъзможни примеси, подобрители, оцветители, стабилизатори и прочее. Но проблемът далеч не е само в тях.

Интернет прелива от клипчета, в които демонстративно се показва как животните и най-често пилетата се тъпчат принудително със смеска. Те или стават огромни, или после се инжектират с вода и сол, за да бухнат като бабина питка.

Имам къща с двор на село, където баба ми отглежда пилета. Смеските, с които ги храни, съдържат чисти природни дарове – трева, ечемик, овес и прочее. Защо нейните пилета не изглеждат по същия начин като тези огромни и набухани пилци, които виждам в магазините? Нали обещаха да спрат с това безумие?

Здравословни десерти

Да обърнем внимание на здравословните десерти. Малки скъпи десертчета, които се водят здравословни и производителите им са пръснали сума пари за реклама. Списъкът е безкраен – от Барни, през Белвита, Корни и Киндер Пингуи до фитнес-шоколадите с аспартам.  На опаковките им присъства редица от Е-та, които си играят с имунната ни система, а т.нар. здравословни съставки в тях са под 20%.

Друг проблем са плодовете. За да узрее един плод, в зависимост от вида и сорта му, е необходимо различно време. Често това време е твърде дълго за производителите и те са принудени да използват неестествени торове и химикали. Принудителното зреене на плода не му позволява да се развие както би следвало, ако узрее по нормален начин за необходимото време. Затова си губи вкусовите качества и често доматите и ягодите имат вкус на пластмаса.

Напоследък е модерно хората да се хранят здравословно и се навъдиха стотици продукти с етикет „healthy food”. Такива ще намерите дори  на щанд в Lafka. Въпросната здравословна храна е пълна с оцветители, стабилизатори и захари, но нали пише “хелти“! А същинските здравословни продукти са с космически цени, защото истинските съставки са много ценни и скъпи. Затова е по-лесно за човек да си купи евтин дюнер или сандвич от МакДоналдс, които дори няма да коментирам.
Невероятно ни манипулират с лъжливи реклами и ние наивно се връзваме. Светът е тесен за 7 милиарда души и най-лесното е този проблем да се разреши с вредна храна с етикет „полезна“ и изкуствено създадени болести. Ежедневно ни заливат отвсякъде с „природни дарове“, които бавно ни убиват, а ние мълчаливо ги консумираме и дори понякога ни е вкусно! До кога?

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Цяла статия без никакъв конкретен смисъл… Какво искаш да ни кажеш, мила писателко? Да четем етикетите ли? Или да се връщаме на село? Или пък може би оплакваш животните? Пилета, салами, десерти, бързо хранене, здравословна храна, къщата на баба… обърках се?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина