Платеното паркомясто до блока може да се окаже „спестовен влог“

Темида

адвокат Атанас Петров

Има вероятност Община Пловдив да връща пари, след произнасянето на ВАС, смята адвокат Атанас Петров

Пловдивчани, които вече ползват услугата и се питат дали да спрат да плащат, след като Административния съд отмени Наредбата, трябва да решат сами

Според Патриотите много повече са ощетените граждани от наредбата, отколкото тези, които ползват услугата

Отменената от Административен съд – Пловдив „Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на Община Пловдив, приет с Решение № 329 по протокол № 17 от 28.09.2017 г. на ОбС-Пловдив“  увеличава проблемите с паркирането в Пловдив, вместо да ги решава. Това заяви в коментар по повод спечеленото на първа инстанция дело срещу платеното паркиране до блока за 20 лева, председателят на НФСБ -Пловдив и национален координатор Костадин Гаров.

Припомняме, че на 25 януари Административен съд – Пловдив излезе с  решение, че въпросната Наредба е в съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Делото бе заведено по жалба от бившия кмет на града Славчо Атанасов, сега депутат, а негов адвокат е Атанас Петров. Решението на първа инстанция се обжалва от отсрещната страна – Община Пловдив.  

Има вероятност Общината да връща пари, след произнасянето на ВАС, смята адвокатът. Вижте как отговори той на въпрос на Под тепето „Какво препоръчвате на хората, които вече имат договори и в момента плащат ?“

„Това положение е много интересно, защото и за момента не е окончателното решението. Четох коментара на общинската администрация, която се позовава на това, че решението не е влязло в сила. От друга страна за всички юристи е ясно, че един ден ще има окончателно решение по това дело.

В случай, че това решение бъде потвърдено, дали ще е след 1-1,5 година във ВАС, то тогава за органа – за кмета на общината, ще има задължение в рамките на едни три месеца да си уреди всички правни последствия, които са възникнали от отмяната на това решение.

И в този смисъл с желанието на администрацията да продължи да прилага наредбата ще доведе до натрупване на повече задължения.“  

Адвокат Атанас Петров изтъкна, че приетите от съда процедурни нарушения са само малка част от направените от администрацията по време на предвижването на нормативния документ до приемането му на сесия.

Юристът смята, че жалби за неустойки ще могат да предявяват не само гражданите, които вече имат сключени договори за ползване на паркомясто, а и тези които не са могли да сключат.

Според Патриотите оспорваната наредба ще доведе до междусъседски войни и в крайна сметка няма да свърши услуга на никого.

Те сигнализираха и за още един обезпокоителен факт по темата с паркирането. В бюджета на Пловдив за 2018-а година са предвидени едва 557 000 лева за изграждане на паркинги. Това е под 1 % от капиталовата програма на Общината, което е меко казано незначително, заяви още Гаров.  

Споделете ни във:

1 thought on “Платеното паркомясто до блока може да се окаже „спестовен влог“

  1. Платеното паркиране пред блока е незаконно. По закон паркирането трябва да е осигурено в границите на имота. Фактът, че имотите са общински не променя това. Подръжката им се псигурява от общинските данъци. За разлика от частните паркинги, паркирането пред блока не е услуга, която трябва да се заплаща. Различна е ситуацията с т.н. Синя зона. Там заплащането по замисъл трябва да съкрати времето за престой и осигури достъпа и на други коли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.