ЗдравеПУЛС

УМБАЛ „Свети Георги“ се включва в безплатен скрининг в Деня на хипертонията

На 17 май прегледи за риска от високо кръвно налягане ще има в Хирургичния блок на болницата и на площад Централен

Безплатен скрининг за риск от хипертония организира Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“ на 17 май, четвъртък, когато се отбелязва и Световният ден на хипертонията, съобщи началникът на клиничното звено проф. д-р Федя Николов. Прегледите ще се извършват от 10:00 до 13:00 ч. в кабинет №11 в Хирургичния блок на болницата на бул. „Пещерско шосе“ №66.

На същата дата Клиниката по кардиология ще се включи и в мащабна национална кампания, обхващаща 11 града в страната под надслов  „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“. В Пловдив на 17 май скринингът за хипертония ще се проведе от 11:00 до 18:00 ч. на площад „Централен“, от западната страна на сладоледена къща „Афредо“. В разположения там пункт гражданите ще получат информация и квалифицирани консултации за проблемите на хипертонията, нормите на поведение при артериална хипертония, методични указания за поведение при деца и подрастващи с артериална хипертония. Ще бъдат правени тестове за оценка на информираността с награди.

В пункта ще се измерват тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

Националната кампания се провежда за 12-а поредна година по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др. За първи път националният скрининг е подкрепен финансово от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. Общо 74 служители на банката са се включили средства  и общата сума, дарена от тях и от банката е близо 9000 лв.

Повишеното кръвно налягане понастоящем е причина за смъртта на 9,4 млн. души в света всяка година. Това число продължава да нараства поради глобалното застаряване на населението. Причината за високото кръвно налягане е обяснима с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, ексцесивен прием на алкохол и сол с храната и недостатъчната физическа активност.

Предсърдното мъждене е най-честата аритмия вследствие на хипертония, която влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. В България няма точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи превишават 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Броят на хората, които губят битката с болестта, прогресивно се увеличава.

Мозъчният инсулт е втората водеща причина в целия свят, следваща сърдечно-съдовите заболявания и асоциирана с лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система. Над 12 милиона инсулта се дължат на повишеното кръвно налягане, като е повишен рискът от остър инсулт при прехипертония и в млада популация.

По информация на Българската лига по хипертония смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България – близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира провеждането на информационните кампании и измервания на артериално налягане в Световния ден на хипертонията.

На 17 май 2018 г. скринингът за риска от хипертония ще се проведе едновременно в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Кърджали.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина