ЗдравеПУЛС

Откраднатата триколка на Вики не е просто велосипед, а медицински продукт

Георги Пейков и екипът на Екотрайк вече изработват нова бяла триколка на ощетеното от крадец момиченце

За близо девет години в цеха на компанията се произвеждат повече от 500 индивидуални превозни средства за деца и възрастни с двигателни проблеми

Много хора имат нужда от продуктите на фирмата, но не могат да си ги позволят

Откраднатата триколка на ВикиС бяла триколка ще се предвижва по павираните улички в квартал Капана малката Вики след броени дни. Страдащото от церебрална парализа дете бе ощетено от безчовечен крадец, който отмъкна единственото й средство, правещо я социална, независима и щастлива- специализираният й велосипед, изработен специално за нуждите й и изцяло съобразен с двигателните й проблеми. В момента, върху бъдещето й колело се поти екипът на Екотрайк под зоркия поглед на „таткото” на триколесното чудо- Георги Пейков. Те използват същия проект, по който са сътворили и първото колело на Вики преди близо година и половина- откраднатата тази седмица розова мечта на усмихнатото дете. Срещаме Пейков в работилницата му в бивш завод в Кючук Париж. Там Жоро се е преместил преди няколко години заради нуждата от разширение. С нарастването на дейността на фирмата му заради засиленото търсене на продуктите й трябва да смени собствения си гараж с по-голямо помещение.

Цехът, в който се правят триколките ЕкотрайкОт близо десет години Пейков изработва само и единствено индивидуални велосипедни превозни средства за деца и възрастни с двигателни проблеми. Прави и триколки, които да реализират куп предприемчиви и нестандартни бизнес идеи- подвижни билбордове, мобилни фреш пунктове и прочие. Но основното е първото, защото там е сърцето на Георги. Всъщност, работата му е нещо средно между бизнес и мисия- печели достатъчно, за да продължава да дарява щастие на болни дечица и родителите им. За малко повече от девет години, с марката Екотрайк са произведени над 500 индивидуални триколки за цяла България.

Този, които е откраднал колелото на Вики, не може да го използва. Единствено му остава да го предаде за скрап за жълти стотинки. А то е отнело толкова много труд и е предизвикало толкова много усмивки у едно момиченце с нелеко детство, чуди се Жоро що за човек би направил такава злина. Или е безмоъчен или е абсолютен примат. Със сигурност не е знаел какво прави, отговаря си Пейков. Той започна работа върху новото колело на момиченцето от Капана, след като щедър пловдивчанин осигури цялата сума за него. Факт е обаче, че след случилото се, темата за съдбата на деца като Вики влезе в обществения дневен ред. Вече десетки са хората, които искат да дарят средства и да върнат усмивката на Вики. Няма нужда, тъй като тя ще има колело. Но има много хлапета като нея, които не могат да си позволят това щастие. Всъщност, никой в България не може да ви каже колко деца имат двигателни проблеми и съответно имат нужда от подобно превозно средство. Или пък колко възрастни. Няма национален регистър, който да следи това. В повечето случаи хората, на които подобни триколки са необходими, са с максимална инвалидност. Правил съм много велосипеди и за възрастни хора. Ние изработваме нашите триколки напълно индивидуално, като те винаги са вириативни, според моментното състояние на човека, който ползва даденото превозно средство, обяснява Георги.

Изработвал е и триколки с две седалки, за близначета, едно от които е болно, другото здраво. Всяка една от триколесните му „мечти” има опция и за бутане от родител или трети човек, тъй като често се налага. Всъщност, триколките на Екотрайк като тази на Вики, са сертифицирани като медицински продукт. Те са реален заместител на инвалидната количка, но с много повече плюсове. Освен, че деца и възрастни с двигателни проблеми се движат самостоятелно, триколката има и рехабилитационни и терапевтични функции. Има и чисто социален аспект, тъй като неподвижните иначе хора излизат сами на улицата и са сред хората, чувстват се много по-добре, независими, равни с другите. Както казва майката на Вики- Гергана, след като детето й се сдобива с розовата триколка преди година и половина и започва да обикаля сама улиците на Капана: „За първи път от 10 години ми се случи да не знам къде е дъщеря ми и първоначално изпаднах в паника, но след това осъзнах, че е най-хубавото нещо, което ми се е случвало от години насам".

Базовата цена на индивидуалните колела започва от 750 лв. и достига до 1800 лв. в зависимост от нуждите на клиентите. В момента съществува възможност за родители на деца с проблеми да кандидатстват за финансиране към фонд „Социална закрила” към социалното министерство. От там покриват сумата за триколесния велосипед на 100 процента. Отказите са рядкост. Но пък често родители на деца с церебрална парализа или висока степен на инвалидност нямат информация за това. Това, че имаме постоянни запитвания от хора, които в последствие не търсят услугите ни означава само едно- не могат да си го позволят или не знаят какво да направят с фонда. Иначе успяваме да произведем триколка за около седмица, след взимане на мерки на клиента и разучаване на конкретните му двигателни затруднения, обяснява Георги. И на финал ни отпраща с усмивка и с: „Новата триколка на Вики ще е още по-добра от първата. Предайте на всички в Капана”.
 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина