ЗдравеПУЛС

Доц. Ходжев за мръсния въздух: Ситуацията не е извънредна, но проблемът е много сериозен

Връзката на фините прахови частици със здравето е доказана, искат се дългосрочни решения, казва ръководителят на клиника по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”

Влиянието на ФПЦ на организма  е комплексно. В критични дни избягвайте излизането от дома или носете маска на лицето, съветва специалистът

Доц. Владимир ХоджевСитуацията не е извънредна. Апокалипсис няма, но проблемът е много сериозен. Така доц. Владимир Ходжев, ръководител на клиника по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”, коментира от медицинска гледна точка ситуацията със силното замърсяване на въздуха в Пловдив. Специалистът подчерта, че в момента здравното заведение е в условия на грипна епидемия, като не се отчита ръст на хора с белодробни проблеми, причинени от завишените норми на фини прахови частици във въздуха.  Въпросът обаче е много сериозен и не седи от днес. За съжаление тук, в България, темата е изключително проблемна и решението й иска дългосрочни действия, категоричен е специалистът. Той информира, че най-опасни за белия дроб са фините прахови частици под един микрон, които могат лесно да проникнат в органите. Именно те предизвикват обостряне на заболявания като астма и хобб.

Връзката на праховите частици със здравето е категорично доказана, като говорим за хора не само с белодробни заболявания. Обсъждат се още инфаркти, инсулти. Влиянието на ФПЦ на организма  е комплексно, допълва доц. Ходжев. Той уточнява, че източниците на фините прахови частици са  отопление с дърва, въглища, газ и нафта, автомобилите, ерозията на почва и ролята на вятъра, палене на стърнища и прочие. В закрити пространства- тютюнопушенето. България не седи добре в ЕС по отношение на всички от изброените източници на ФПЦ. Още по- неприятно е като частиците се смесят със серен диоксид. А в момента, в Пловдив те трудно се разсейват заради разположението на града, появата на мъгли, студеното време, липсата на вятър.

Когато има критични дни със завишени норми на ФПЦ във въздуха, доц. Ходжев препоръчва на хората със здравословни проблеми да не излизат от дома, или ако го правят, да са с маски на лицата.  Ако пък проветрявате вкъщи, правете го от прозорец, който не е насочен към уличното движение.

Това обаче са мерки за индивидуално спасение. На практика те трябва да бъдат насочени към решение на проблема. В миньорските райони в Полша например, където по традиция хората се отопляват с въглища, държавата се старае да информира домакинствата за опасността за здравето, както и да стимулира икономически жителите, за да намали употребата на твърдо гориво. И у нас могат да се наложат практики, които да доведат до това. Нужни са комплексни мерки на обществото като цяло, смята ръководителят на клиниката по пулмология към УМБАЛ „Св. Георги”.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина