Пловдив ли е каузата на „Кауза Пловдив”?

Разследване

Почти милион от обществени поръчки в Пловдив заработи фирма, свързана с малката партия, партньор във властта

Повечето от договорите на  „Д и М инвестмънт” са в ресора на Георги Титюков

Собственикът на дружеството бе водач на листата на „Кауза Пловдив” за Община Родопи на миналите местни избори

Димитър Митев излезе от фирмата малко след старта на разследването ни, бизнесът му идвал напрегнат  

Иво Дернев

Константин Георгиев и Димитър Митев 989 346. Или почти един милион. Толкова си причините, които ни карат да се усъмним, че Пловдив е каузата на „Кауза Пловдив”. Цифрата по-горе е общата стойност на публичните средства, дадени чрез договори за обществени поръчки на фирма, пряко свързана с въпросната партия. Която е  партньор на управляващите от ГЕРБ вече втори мандат.  Всички договори са за храна и кетъринг, като повечето от тях са от ресора на социалния заместник кмет Георги Титюков – лидер на „Кауза Пловдив”. Дружеството се казва „Д и М инвестмънт” ООД. Фирма собственост на водача на листата за общински съветници за Община Родопи на същата „Кауза Пловдив” на последните местни избори- Димитър Митев. Много важно е тук да отбележим, че малко след старта на нашето разследване и първите ни разговори по казуса с хора от тази партия, Димитър Митев излиза от фирмата въпреки прекрасното й развитие благодарение и на публични средства. Промяната в обстоятелствата в дружеството са отразени в Търговския регистър и са с дата 11 април 2017г., когато управител става лицето Красимир Кръстев. Следите обаче остават, а и спечелените обществени поръчки са от преди тази рокада в компанията. Дали тя е случайна? Може. Но ако навържем всички факти по този казус, някак не вярваме на случайностите. По-скоро този ход изглежда като опъване на параван преди наближаваща гръмотевична буря.

Общинският съветник край новия си джипДо фирмата „Д и М инвестмънт” ООД всъщност стигнахме благодарение на общинския съветник от „Кауза Пловдив” Константин Георгиев и неговия напоен от кръвта на убити диви животни Фейсбук профил. Започнахме да се интересуваме как старейшината поддържа такъв висок социален статус, след като го снимахме край новия му огромен джип Тойота. Почти никой от колегите на Георгиев в Об С няма идея с какво точно се занимава той, но всички, с които разговаряхме, отбелязват, че очевидно е в прекрасно финансово здраве. Официално никой не коментира какъв е бизнесът му. Но неофициално много хора, които познават разпределението на общинското продоволствие, твърдят, че именно част от общественото хранене е едно от перата,  отделени от управляващите за лоялните им по време на избори партньори.

Търсейки официална информация за Георгиев, стигнахме и до неговия Фейсбук профил. И той ни показа връзките между общинския съветник и общинското хранене. А именно – бизнесменът Димитър Митев, собственик до съвсем скоро на „Д и М инвестмънт” ООД- дружество, което изживява бурен възход от 2014 г., когато печели и първата си от общо шестте до този момент обществени поръчки от Община Пловдив. Георгиев и Митев всъщност са като едно- заедно ловуват, заедно надигат чаши със скъпи питиета или пекат прясно заклано прасе по Коледа, заедно обикалят световните туристически столици, заедно ходят по концерти и купонясват. Това показват общите им снимки във ФБ профила на общинския съветник, така достъпно предоставени от самия него (авторът на този текст бе премахнат от графата „Приятели” от ФБ профила на Константин Георгиев след материала за героичните ловджийски подвизи на съветника-бел. авт. ).

Свързва ги и любимото им място- хотел „Св. Георги” в Белащица, на който адрес се води „Д и М инвестмънт”. Дружеството е собственик на комплекса в Родопската яка. А Константин Георгиев  постоянно пребивава там. Пловдивският общински съветник живее в голяма къща в непосредствена близост до хотела. Там се провеждат почти всичките му семейни тържества. А явно и партийни сбирки. Защото Димитър Митев бе водач на листата на „Кауза Пловдив” в Oбщина Родопи, която, според запознати, самият Константин Георгиев е подреждал. На второ място в нея бе съпругата му.

Връзката между Константин Георгиев и Димитър Митев се доказа и по време на дебат в местния парламент покрай конкурс за хранене в училище „Паисий Хилендарски”. В пленарна зала, общинският съветник най – категорично лобира за своя приятел и партиен другар, но това очевидно не направи впечатление на никого. И сякаш парадно или пък театрално „Д и М инвестмънт” бе отстранена от въпросния конкурс. Но пък какво парче от пая отхапа…

КАКВО ПЕЧЕЛИ ФИРМАТА

Промяната в обстоятелствата във фирма "Д и М инвестмънт", отразена в Търговския регистър Първата обществена поръчка, която Община Пловдив възлага на „Д и М инвестмънт” е за „Ежедневно приготвяне и доставка на храна за нуждите на децата от пет центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ и защитено жилище /ЗЖ/ – гр. Пловдив”. Димитър Митев започва да храни 48 деца в нужда със сключен договор на 7 октомври 2014 г., като общата стойност на поръчката е 36 266.67 лв. без ДДС.

Следва договор за приготвяне и доставяне на храна за нуждите на пациенти и дежурен персонал в „Център за психично здраве Пловдив” на стойност 217 540 лв. с ДДС. Възложител на поръчката е общинското здравно заведение, а договорът е бил сключен на 1 април 2015 г. Интересното е, че именно там,  в психодиспансера, се намира Кухнята майка на дружеството.

Кметството  избира фирмата от Белащица и за обществената поръчка за „Ежедневно приготвяне и доставка на храна (кетъринг) за нуждите на Община Пловдив и общинските социални заведения”, като за услугата сключва договор с „Д и М инвестмънт” на стойност 100 хиляди лева с ДДС. Двете страни са си стиснали ръцете на 11 май, 2015 г. Тук фирмата печели с една стотинка по-ниска цена, което според специалисти по обществените поръчки, е доста съмнително. „Д и М инвестмънт” предлага дневно меню на стойност 2.84 лв., докато другата компания, подала оферта в процедурата – „ Ес Енд Ди Корпорейшън” е дала цена от 2.85 лв.

През април 2016 г. фирмата сключва нов договор за доставка на храна за Центъра за психическо здраве на същата стойност- 217 540 лв. с ДДС.

Най-големият договор с общината идва през 2016 г., малко след местните избори. След конкурсна процедура администрацията възлага на „Д и М инвестмънт” да извърши услугата „ПРИГОТВЯНЕ И ДОСТАВЯНЕ НА ХРАНА (КЕТЪРИНГ) ЗА НУЖДИТЕ НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ” (пак припомняме, че социалните услуги са ресор на зам.-кмета и лидер на „Кауза Пловдив” Георги Титюков) срещу 308 хиляди лева. В рамките на процедурата другият кандидат „Фууд Деливъри Експрес” ЕООД е бил отстранен заради проблеми с документацията.

Последно на фирмата на водача на листата  на „Кауза Пловдив” в Община Родопи на миналите местни избори Димитър Митев е дадено да храни служителите на Общинска охрана срещу 110 хиляди лева. Договорът е подписан през 2016 г. и точното наименование на услугата в него е „Кетъринг – услуга по приготвяне и доставяне на топла храна и ободряващи напитки за нуждите на ОП "Общинска охрана”. Публична тайна е, че директорът на общинското дружество Общинска охрана Александър Стайков е много близък до Георги Титюков – партийни апаратчици под тепетата сочат шефа на ОП-то като кадър на настоящия зам.-кмет.

Или цялата сума, която общината плаща на фирмата на човек, ярко свързан с партията – партньор в управлението „Кауза Пловдив”, е  989 346 лв. Пари на данъкоплатеца.

ХОРА С КАУЗА

Обърнахме се, разбира се, и към лидерите на „Кауза Пловдив”, които споменаваме по-горе- Константин Георгиев и Георги Титюков.  Потърсихме и лидерът в листата на „Кауза Пловдив” на последните местни избори Димитър Митев.

Общинският съветник Константин Георгиев твърди, че с Димитър Митев са просто приятели. Но пък в същия момент демонстрира, че познава бизнеса му и конкурсите, в които той играе, в детайл.

Константин Георгиев: Няма нищо лошо, че храни сираци

Не може заради това, че се познаваме, Димитър Митев да не участва в конкурси. Ами аз познавам повечето бизнесмени в Пловдив и съм приятел с тях, коментира общинският съветник от „Кауза Пловдив”.

Излезе една фирма, свързана с Димитър Митев, който очевидно ви е много добър приятел. Тази фирма обслужва голяма част от общественото хранене в социалния сектор и не само. Каква е връзката ви с Димитър Митев? Какво знаете за тази фирма? И как така дружество от Белащица изведнъж се появява и започва да храни масово сираци, пациенти,  служители на общинско здравно заведение и служители на Община Пловдив?

Познаваме се от десет години с него. Съседи сме. Няма нищо лошо, че той храни сираци. Спечелил е конкурс, за да ги храни…

Въпросът е, че е спечелил много конкурси…

Обаче забележете какви конкурси е спечелил. По принцип има два вида конкурси. Най-справедливите са тези, при които определяща е цената. Той е печелил само такива конкурси. И губи конкурси, в които има така наречените субективни оценки. Тук преди време ваши колеги се опитаха да ме плъзнат по тази лайсна, че едва ли не аз съм го уреждал да печели такива поръчки. Това, естествено, не е вярно и може да се провери. Примерно за ученическите конкурси, които общината обявява, от десетина, в които е участвал, само един е спечелил. И още не си е подписал договора.

А социалното хранене, което е в ресора на Георги Титюков, който е лидер на „Кауза Пловдив”. Приятелят ви Димитър Митев е водач на листа на вашата партия в Община Родопи. Това не е ли конфликт на интереси?

А, защо да е конфликт на интереси?

Странно е, много е странно…

Кое му е странното?

Коментира се, че чрез обществено хранене, „Кауза Пловдив” си осребрява подкрепата за управляващите?

Кой го коментира това нещо? Кои са тези хора? Те хора коментирали… Аз като коментирам нещо си излизам с името и с лицето. Изобщо не се притеснявам.

Има ли връзка между вас с Димитър Митев, за чисто бизнес отношения говорим?

Не, абсолютно никаква! Той си е фирма, която дава хляб на 50 семейства. Има право да работи където иска и каквото иска, стига да е позволено от закона. Нито мога да му се бъркам дали да участва в конкурси, нито мога да му кажа с какво да се занимава. Не може заради това, че се познаваме, той да не участва в конкурси. Ами аз познавам повечето бизнесмени в Пловдив и съм приятел с тях…

Въпросът е, че има чисто партийна обвързаност…

Какво значи партийна обвързаност. Той не е член на партията.

Вие имате ли някакъв бизнес в сферата на храненето?

Никакъв, никакъв!

А какъв ви е бизнесът?

Търговска дейност. Купуване и продаване. Внасяли сме прахове за пране, почистващи препарати, гелове, лакове. Два склада имахме. Сега нямаме. Сега се занимаваме със строителство. Нищо общо няма бизнесът ни с общината. И няма и да има.

Георги Титюков пък подходи към интервюто ни с вдигнати рамене, сякаш едва познава Димитър Митев. Зам.-кметът върна лентата и се присети, че водената от Митев листа на партията в Община Родопи спечели едва 59 гласа. После подхвърли, че не знае дали той е още управител на въпросната фирма, но в търговския регистър всичко било черно на бяло. Проверката ни след разговора със зам.-кмета онзи ден установи, че г-н Титюков явно е бил запознат с промяната в обстоятелствата на дружеството, тъй като се оказа прав. Дали се е интересувал преди това, или без да иска е налучкал, не смеем да гадаем.  

Георги Титюков: Какво да ме притеснява в този казус?

Г-н Титюков, попаднахме до този момент на шест договора за изпълнение на обществени поръчки между Община Пловдив и „ Д и М инвестмънт” на стойност почти 1 милиона лева в последните три години. Повечето от поръчките касаят именно вашия ресор. Собственикът на тази фирма е водил листата ви в Община Родопи и съответно има пряка връзка с „Кауза Пловдив”. Затова е резонно да попитам какви са отношенията ви с Димитър Митев и познавате ли фирмата му? Виждате ли проблем в това един човек, който очевидно е обвързан политически с „Кауза Пловдив”, да печели обществени поръчки за един милион в последните три години?

„Кауза България” е дала няколко пълномощни на последните парламентарни (грешка на езика, има предвид местни- бел.авт.) избори на хора, които са искали да се явят на изборите и дай боже да ги изберат, за да направят нещо добро за населените места, където са се кандидатирали. Давали сме пълномощни в Благоевград и Трявна. Тук в околността бяхме дали в Куклен, Родопи и Асеновград. Може и да пропускам някое населено място. За съжаление, на различните места сме с различен успех. В Община Родопи сме имали 59 гласа.Така  че, ако ние преценим, че ако някой човек желае да се кандидатира, не е направил нещо лошо в обществото, не му е опетнено името, нямаме проблем да му дадем пълномощно и да си пробва късмета, дето се вика. А в крайна сметка каквото каже негово величество избирателят. Избирателят в Община Родопи е отредил 59 гласа за кандидатите. Не знам какво друго да коментирам…

Познавате ли фирмата?

Да, да, естествено. Те хранят деца в нужда, социална трапезария…

Общинска охрана …

Всичко това, което назовавате, предполагам е съвсем открито, обществени поръчки са проведени, спазена е буквата и точката на закона. Всеки има право да се яви, да кандидатства и да участва. Истината е, че явно цените са изпилени и много кандидати няма. Въпреки че са публично оповестени. Рядко има много кандидати, това е истината. Поръчките са много обрани…

Но с натрупване става милион…

Да де, но срещу този милион три години трябва да хранят 500 души. А знаете, че всичко скача- и хранителни продукти, и ток, и т.н. Да, един бизнес не се ли разраства, той може и да спадне и най-накрая да фалира. Но в крайна сметка важното е да се спазват законите.

Не знам, дали казусът е юридически и дали има конфликт на интереси, тъй като не съм юрист, но със сигурност е морален. Човек, който е бил водач на ваша листа, печели редица обществени поръчки на обща стойност близо милион от общината…

Както  казахте, това е от 2014 г., поне тези, които са назад във времето. Изборите бяха 2015-та… Не е да кажеш „Защото е участвал в изборите” или нещо подобно…

Да, но вие подкрепяхте управляващите и миналия мандат…

Да, стиснали сме си ръцете за дългосрочен двумандатен проект, който върви, надявам се, успешно, но това ще го кажат гражданите през 2019 г., когато пак има избори.

С две думи, в този казус вас нищо не ви притеснява?

Какво да ме притеснява? Обявени са обществени поръчки, който е искал е кандидатствал. Това, че сме давали пълномощни за изборите…

Листата в Община Родопи не е ли подреждана от общинския съветник Константин Георгиев?

Ааа, нямам представа. Не вярвам той да е…. Може и той да е… Но не знам.

Съпругата му е втора в листата.

Да. Може и той да я е редил. Но аз не съм я редил със сигурност, нито градският съвет на „Кауза Пловдив” я е редил. Ние си редим пловдивската листа. В крайна сметка казах, който иска да се пробва… Понеже много сме страдали от мандатоносители през 2007 г., сега като дадем пълномощно гледаме да не се бъркаме на хората по места, защото те най-добре познават местната действителност и надяваме се знаят кой е калпазанин, на кой хората имат доверие, на кой нямат. Обикновено всички хора си мислят, че хората им  имат доверие. За съжаление, като минат изборите се оказва не точно така, но такъв е животът. Парен каша духа…

С две думи, хората са нямали доверие на вашия кандидат Димитър Митев, но пък за сметка на това общината му има доверие?

Не, не, общината не значи доверие. Ние тука имаме строги правила. Знаете при поръчки- някой ги печели, има контрол, има последващ контрол. Има система за финансово управление и контрол, при която се плаща за свършена работа с всичките отчетни протоколи и т.н.

Имате ли идея дали има по-топла връзка между Константин Георгиев и Димитър Митев?

Мисля, че са приятели хората. Ходят на лов заедно, качват снимки в социалната мрежа.

До този разговор стигнахме, след като снимахме джипа на г-н Георгиев. Все още не разбирам какъв му е бизнесът?

Имам идея, но не ме е упълномощил.

Той казва строителство.

Да, и други сектори. Навремето, доколкото знам, е зареждал големи търговски вериги с някои артикули.

Не се е занимавал с храна, хранене?

Георгиев? Не знам да се занимава с храна. Не, той се занимава само с лов (усмихва се като да е пуснал шега- бел.авт). И аз забелязвам във Фейсбук. Обича да се снима след поредната слука. 

Потърсихме по телефона и Димитър Митев, за да разберем защо е изоставил така добре развиващата се фирма „Д и М инвестмънт”.

Димитър Митев: Един бизнес като се работи се разработва

Оттеглил се от „Д и М инвестмънт”, защото работата била натоварваща и напрегната  

Имаме общ бизнес с Константин Георгиев- ходим на лов

Г-н Митев, защо се оттеглихте от фирмата „Д и М инвестмънт” в момент, в който тя вече е сключила куп договори по обществени поръчки с община Пловдив за почти 1 милион лева?

Вече имам други занимания. Имаме управител, имаме си собственици вече. Доста натоварващ е този бизнес. Имаме много проблеми с потребители, с персонал. Всичко е доста напрегнато.

В момента сте се отдръпнал нацяло, така ли?

Да.

От кога сте в бранша и как се насочихте към обществените поръчки на Община Пловдив?

Насочих се към обществените поръчки на Община Пловдив като допълнителна дейност отначало. След това се разработи постепенно, постепенно. Един бизнес като се работи се разработва. Човек като има желание да работи.

По предложение на Константин Георгиев ли оглавихте листата на Кауза Пловдив за Община Родопи?

Не по негово желание. Понеже аз живея в Белащица мислех, че ще имам подкрепа от приятели и познати, от кръга, с който контактувам в Белащица. Исках нещо да направя за Белащица и единственият начин бе да си обявя кандидатурата. Видях си там мястото, защото щях да съм независим. Защото всяка една друга партия си зависим от тях. Натискат те. Като влезеш вътре почват те да ти диктуват нещата. А там мислех, че ще имам възможност моите идеи да осъществя. Но се оказа така, че политиката е доста трудна, всичко е предварително решено.  

Имате ли бизнес отношения с вашия много добър приятел Константин Георгиев?

Имам общ бизнес- ходим заедно на лов (смее се). Имаме едно и също хоби.  

Под тепето продължава темата.

Споделете ни във:

13 коментара за “Пловдив ли е каузата на „Кауза Пловдив”?

  1. Гепаджийски крадци пладнешки ни правят на улави, крадат ялчнчрите яко, блажат от медеца и ни се присмиват в очите, но този дембел коцето ше го обере , шото е доста прост и алчен.

  2. Ами да се сезира НАП и да му врътнат една ревизийка на Бидона…то ще стане ясно от къде са парите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.