Зуека кара колело, последвайте го

Под небето

Общественици подкрепят колоезденето в кампания

Велоалеите готови до 1 септември

Използването на автомобил в града ще става все по-скъпо удоволствие, каза кметът

Звездните посланици на кампанията „Аз карам велосипед- последвай ме” са представени във фотоизложба, подредена на Главната днес, за да мотивира пловдивчани да се предвижват с колело, вместо с автомобила си. Инициативата е на  MAXEUROPE и се случва а втора поредна година, като в нея вече участват цел букет от родни знаменитости от спорта, големия и малкия екран, театралната сцена.  Общо 17 обществени лица подкрепят колоезденето с личния си пример и се представят пред пловдивчани в снимка с колело. Целта на кампанията е да популяризира карането на велосипед като път към здравословния начин на живот, с надеждата това да стане част от ежедневието на повече хора в България. Тази година кампанията се реализира съвместно с информационната кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия- „Do The Right Mix-придвижвай се разумно”, обясниха организаторите. Кампанията е част от по-голямата цел- намаляване на автомобилите в центъра на града, а и не само, допълниха те.  

Това е изключително важна кампания за Пловдив, тъй като алтернативният транспорт е бъдещето, а велосипедната мрежа и използването на колело е приоритет за града ни. Трябва да е ясно, че паркирането в центъра на Пловдив ще става все по-скъпо, тъй като трябва да се засили публичният транспорт, както и велосипедният, обясни кметът Иван Тотев. Той подчерта, че има базов проблем с паркирането в града. Данък МПС ще остане на тези нива, но движението с автомобил ще става все по-скъпо удоволствие. Градоначалникът уточни, че на 1 септември се очаква да бъде открита завършената веломрежа, по която се работи супер активно, а с нея хората да имат условия да предпочетат екологичния и здравословен начин на предвижване.

Вече се мисли и за изграждане на система с градски велосипеди, които хората да могат да ползват срещу минимални такси, както е навсякъде в Европа. Тя би струвала близо милион лева. Засега обаче е рано да се говори за подобна инвестиция, тъй като хората първо трябва да имат велоалеи, а после да придобият и култура на ползване на подобна система. Ако сега изградим такава, никой няма да я ползва, сигурен е кметът.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.