Зико за годишнината си като губернатор: Имаше моменти, в които дъщеря ми ми викаше „мама“ вместо „тати“

Под небето

Здравко Димитров гарантира, че ще спазва феърплея в политиката в предстоящите парламентарни избори

Image title
Здравко Димитров навъртя една година като областен управител на област Пловдив. В рамките на тези 12 месеца губернаторът стана популярен сред кметовете от цялата околия като диалогичен човек, който е бил и от двете страни на барикадата- на бизнеса и на администрацията. Мнозина работят лесно с представителя на държавната власт, който от скоро е и областен координатор на ГЕРБ. При това без значение политическата партия, която представляват. Най-пресен е случаят с кмета на Съединение Георги Руменов, който стана център на политическо театро от типа „иди ми дойди ми“ миналата седмица.

За почитателите на баскетбола и приятелите си губернаторът е по-известен като Зико. Той бързо се превърна в любимец на фоторепортерите през тази една година, яхнал мощния си мотор в ролята си на рокер, или танцуващ на пореден благотворителен бал с чаровната си половинка. Ето какво каза Здравко Димитров пред Под тепето по повод първата година от управлението си на областната администрация.

– Вече една година сте областен управител на Пловдив област. С какво можете да се похвалите, след като ударихте чертата за първите 12 месеца?

Областният на церемонията по встъпването си в длъжност преди година
Областният на церемонията по встъпването си в длъжност преди година
– Мога да отбележа, че за тези 12 месеца най-тежкият период бе изключително трудната зима в областта, както и в цяла България. Горд съм с екипа си, че не допуснахме никакви проблеми- нямаше затворен път, нямаше прелял язовир и наводнение. Имаше на някои места свлачища, но се справихме перфектно. Всеки понеделник имахме кризисен щаб и съм благодарял на кметове и на Гражданска защита, пожарна и на полиция. Така трябва да се действа в тежки ситуации.
    Колкото до успехите. Не искам да изброявам всичко по точки. Ще спомена само, че раздвижихме проекта за Въча, работи се вече и по проекта Троян – Кърнаре. Това са приоритети и са важни не само за нашата област. Въча е знаков ангажимент на областта и държавата. Знаем, че питейната вода е проблем в световен мащаб. Ние имаме язовир наблизо, от който не може да се възползваме, а това е меко казано неприемливо. Дори Кричим е на питеен режим, а се намира под Въча. Това са парадокси, които сме длъжни да ги доведем до успешен край. А това зависи само от нас. На софиянци им е безразлично дали този проект за Въча ще стане или няма да стане. Но мисля, че ще имаме успех. Тъй като само от начина, по който ще идва водата, В и К ще пести по един милион лева. Проектът ще се изплати много бързо. Водата е чиста, подобрява си качествата всяка година, докато водата, която пием тук от сондите, се влошава непрекъснато.

– Имало ли е моменти, в които сте съжалили, че оглавихте тази администрация?

– Не, никога. Това, че понякога се сблъсквам с безразличие, не може да ме уплаши. Аз не се предавам лесно. И когато знам, че каузата, за която работя, е правилна, нищо не може да ме спре. Отново ще се върна на проекта Въча. Много неприятно ми стана на среща по въпросния проект, когато представител на В и К от Пловдив стана и каза, че когато“Въча“ се реализира, тръбите нямало да издържат. Не можах да повярвам, че този човек е от Пловдив. Останах втрещен. Ами нали затова ги сменяме непрекъснато тръбите. Затова трябва да работим- за да вървим напред. Пловдивчанин да не иска да имаме хубава питейна вода? Това говори само за назадничавост. Но ние затова сме загубили битката за столица на времето- заради един пловдивски глас.Здравко Димитров обича футбола
Здравко Димитров обича футбола

– Вече сте и областен координатор на ГЕРБ. По последни наблюдения има ли вътрешнопартийно боричкане в ГЕРБ?

 – Не. Веднага започнах да обикалям по места, за да видя каква е ситуацията. Безспорно проблеми има, но боричкане няма. Аз си поставям ясно критериите, по които искам да се работи. А и навсякъде където съм бил, съм работил по този начин и мисля, че няма да има проблеми.

– Предстои изборна битка. Какво да очакваме от областното ръководство на ГЕРБ? Може ли да има истории, като тази в Съединение, която нажежи страстите?

 – Това са нормални неща. Някои ваши колеги ме питаха дали кметът на Съединение не е абдикирал с решенията си от миналата седмица. Не е абдикирал. Човекът си работи и продължава да работи и мисля, че това е правилният път. Той ще го докаже с проекти, които се е наел да довърши. И в крайна сметка жителите на Съединение ще видят, че той е постъпил правилно.
    Колкото до изборите- все още е рано. Въпреки, че вече излизат разни социологии. Те обаче са много временни, а и много от тях са платени. Истината е, че предстои доста работа.

 – Как се отрази тази една година на личния ви живот?

 – За съжаление семейството ми е най- онеправдано и ощетено. Малката Рая и съпругата ми Меги ме виждат рядко, но приемат нещата такива, каквито са. Имам ли възможност- всяка минута съм с тях. Радвам се, че ме разбират. Имаше моменти, в които малката вместо „тати“ ми викаше „мама“. Така е, човек, поел ли си е кръста- ще го носи. Не се оплаквам.

– Бивш спортист сте. Разчитате ли на феърплей в политиката и има ли го по принцип?

 – От моя страна гарантирам, че ще го има. Нито нападам някой без основания, нито съм привърженик на интриги. Определено от моя страна феърплеят ще го има. За опонентите си не мога да гарантирам, но за ГЕРБ-област- мога. Всичко ще е феърплей. Зико на рокер събор
Зико на рокер събор

Споделете ни във:

1 thought on “Зико за годишнината си като губернатор: Имаше моменти, в които дъщеря ми ми викаше „мама“ вместо „тати“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.