Жан Нувел идва у нас

Под небето

Очакваме и в Пловдив световноизвестния архитект

Image title
Световноизвестният архитект Жан Нувел идва у нас. Той ще се включи в дискусията за бъдещето на софийските музеи и галерии, но Под тепето научи, че ако в организацията около визитата му в България се отвори кратка дупка, той смята да посети Пловдив и Велико Търново. Авторът на едни от най-забележителните музейни сгради в света пристига в София за участие в международна конференция, организирана от списание Abitare. Първото издание на формата Abitare Talks е с провокативното заглавие: „Трябват ли ни музеи и галерии”.
Конференцията идва в момент, когато министерството на културата обмисля тотално преустройство на музеите в столицата, а и не само. Готвената реформа ще включва създаването на нови музеи, включително такъв на тоталитарното изкуство. Сред идеите, които се обсъждат, е и пълното разместване на сега съществуващите музеи.
У нас Жан Нувел ще представи едни от най-емблематичните си проекти за музейни сгради, сред които все още непостроения Лувър в Абу Даби. В Abitare Talks ще участва и известният италиански архитект Итало Рота, проектирал вътрешния дизайн на Musee d’Orsay. В София пристига и Моник Вот, под чието ръководство старата митница на Венеция се превръща в център за съвременно изкуство, събрал в залите си колекцията на собственика на Christie’s Франсоа Пино.
Abitare Talks ще се проведе на 19 и 20 февруари в Националната художествена галерия. Подробности за програмата и участниците на http://www.abitare.bg/talks .

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.