Зам.-министър открива регионален център за хемофилия в УМБАЛ „Свети Георги”

Под небето

Университетската болница в Пловдив очаква разрешителни за работа и на Сектора за стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по хематология

Image title
Регионален център за вродени коагулопатии и хемолитични анемии ще открие в понеделник в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги” заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев. За церемонията са поканени още областният управител Здравко Димитров, кметът на града инж. Иван Тотев, експерти от министерството, специалисти по редки болести от цялата страна и представители на пациентските организации.

Центърът е част от Клиниката по хематология и ще обслужва региона на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, който се нарежда на второ място по заболеваемост от хемофилия и таласемия в страната, обясни Изпълнителният директор на Университетска болница проф. д-р Карен Джамбазов. По думите му ръководител на новото медицинско звено ще е националният консултант по хематология проф. д-р Стефан Горанов.

Комплексът е обособен на третия етаж в сграда, съседна на Клиниката по хематология – в ДКЦ „Свети Георги” на бул. „Васил Априлов” №15А. Оборудван е със собствени средства на Университетската болница в Пловдив в размер на 10 800 лв, както и чрез дарения на няколко фармацевтични компании.

По време на посещението си в УМБАЛ „Свети Георги”, зам.-министър Вичев ще посети и готовия Сектор за стволовоклетъчна трансплантация към Клиниката по хематология, подчерта проф. д-р Джамбазов. И добави, че е в ход процедура по издаване на разрешение за работата му от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по трансплантации.

Изграждането на Сектора отново е със средства на болницата в размер на 400 хил. лв., като част от обзавеждането на кабинетите е предоставено от дарители. В него ще се осъществяват специфичните медицински диагностични и лечебни дейности от рода на високодозова, миелоабративна химиотерапия и режими с редуциран интензитет с последваща трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Процедурите са съобразени с методичните указания за диагностика и лечение на заболяванията на кръвта и кръвотворните органи, обясниха от Университетска болница в Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.