Все по- алергични при съвременния начин на живот

Под небето

Image title
Живот с алергии. Всеки трети днес страда от този здравословен проблем, докато до преди 20 години той бяха рядко срещано явление. Защо? Потърсихме мнението на специалиста от ДКЦ-5 д-р Галина Арабаджиева:

Д-р Галина Арабаджиева, дерматолог в ДКЦ – 5

Проблемът не е само в начина на живот, а и в средата, в която живеем. Край традиционните и познати алергени: храни, медикаменти, полени, козметика, домашен прах, метали, насекоми и други. Но и нови такива. Трябва да се знае, че предимствата и удобствата на съвременния начин на живот, заедно с прекомерния стрес повишиха честотата на алергиите през последните 20 години.За това допринасят новите включени в храните алергени, замърсяването на околната среда, климатиците, прекомерната употреба на медикаменти и какво ли още не… Алергия провокират и други фактори- уличният смог или цигареният дим например.
Ако прекарвате повече време в затворено помещение, особено с влага и мухъл, вероятно сте изложени на действието на много алергени, като микрокърлежи, домашен прах и плесен.
През пролетта най-често се активизират алергиите към цветния прашец на дървета, треви и плесен.
Замърсяването на въздуха в градовете прави тези полени по-агресивни, което от своя страна увеличава тежестта на симптомите на алергията.
Как можем да си помогнем?
Избягвайте храните, козметиката и медикаментите, от които сте получавали алергична реакция. Не стойте в запрашени и замърсени места, проветрявайте често помещенията, в които работите и живеете. Грижете се за килимите, мокетите, тежките завеси. И още:
– Прилагайте методи за почистване на дома и офиса, които не са свързани с вдигане на прах.  – Използвайте хипоалергични възглавници и завивки.
Намалете влажността в дома си.
– Закалявайте се често на чист въздух, сред природата в ранните сутрешни часове.
– Плискайте се често със студена или слънчева вода.
– Използвайте качествени слънцезащитни кремове.
– При възможност не пускайте климатици.
Появата на алергични оплаквания почти винаги е в различни форми: Обриви и петна по кожата, сърбеж и чувство на парене, поява на отоци, сълзене на очите и подуване на клепачите, водниста хрема, кихане, кашлица или заду. При описаните оплаквания
потърсете навременна помощ при лекар – специалист за най – бързо и адекватно справяне със състоянието.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.