Ученици усвояват принципите на финансовото целеполагане

Под небето

Резултатите показват, че финансовата компетентност на младежите е повишена с  61%

Ученици 18 училища от 6 града в страната, сред които и пловдивското СУ „Черноризец Храбър” участваха във финансовото предизвикателство „Иновационен лагер” в София, на 7 април. Младежите бяха разделени в отбори от по 4 и 5 участници с бизнес ментори от Mетлайф и разполагаха с 4 часа, за да разрешат финансов казус. Героят на казуса е единадесетокласникът Станислав, който трябва да направи избор за професионалното си бъдеще, като съобрази заплащането в избраната сфера и образованието, което ще получи, за да се реализира и да оперира балансирано месечния бюджет, с който разполага. Младежите трябваше да проучат и анализират различните възможности, които стоят пред Станислав.

Два отбора, предложили най-релевантни идеи за финансовото целеполагане на героя от казуса, бяха наградени с грамоти и книги в тематиката на финансовата грамотност. Наградите връчиха Евгени Бенбасат, представител на Метлайф България и Иван Бешев, мениджър Обслужване на клиенти.

Участниците в предизвикателството успешно са преминали програмата „Разумни финанси” на Джуниър Ачийвмънт България. През тази учебна  година, 27 доброволци, влезли в ролята на учители, запознаха децата в тези училища с основните понятия от сферата на личните финанси по проекта LifeChanger, който се реализира за трета поредна година с финансовата подкрепа на фондацията. Всички участвали в програмата са били поканени да попълнят тест с 20 въпроса, обхващащи темите на уроците, в началото и края на обучението. Резултатите показват, че финансовата им компетентност е повишена с рекордните 61%. За сравнение последните две години тя е била повишена със съответно 51% и 23%.

До края на учебната година, с подкрепата на своите учители, учениците ще разработят своите финансови бизнес идеи в програмата „Учебна компания” на JA България. Идеите ще бъдат тествани в реална работна среда и след това ще бъдат представени на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди”, който традиционно се организира в началото на юни. Един от екипите ще получи и специална награда, а  на форумът ще бъдат оповестени и резултатите от предстоящото представително проучване за финансовата устойчивост на българските домакинства.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.