Световното трио китари „Камино“ от САЩ за първи път на Камерния фест

Под небето

Фестивалната вечер на 17 юни, петък, от 20:00 часа в Етнографския музей ще е заредена с емоция, изтръгната от струните на три китари, свързани в трио „Камино“. Всеки един от тримата китаристи от „Камино“, САЩ – Дейвид Граймс, Грегъри Нютън и Майкъл Нигроу, има поотделно впечатляваща световна кариера.

Дейвид Граймс концертира с успех в Северна Америка, Мексико, Гърция, България, Испания, Дания, Франция, Норвегия, Малта, Беларус, Сърбия и Черна гора. Авторските творби на Дейвид Граймс се изпълняват от изтъкнати китаристи по целия свят. 18 години той е председател на  Сдружението на китаристите в Америка. А президент на Американското общество на китаристите (AGS) е д-р Грегъри Нютън. Той изнася концерти, провежда майсторски класове, участва в радиопредавания в САЩ, Канада, Великобритания, Скандинавските страни, Западна и Източна Европа, Южна Америка и Близкия изток. И Майкъл  Нигроу концертира активно – главно в Съединените щати и Южна Америка, води майсторски класове в различни университети, свири на сцените на културни институти, църкви, библиотеки и музеи. Създател е на цялостна учебна програма, включваща специализирана литература, методически и педагогически пособия за соло китара и китарни ансамбли. И тримата са изявени педагози, ръководители на катедри в различни университети, автори на студии, школи, учебници. Сътрудничат на авторитетни музикални издания. Имат много звукозаписи и  богати дискографии.

Дейвид Граймс, Грегъри Нютън и Майкъл Нигроу, обединени в трио „Камино“, ще свирят за първи път в Пловдив, под знака на МФКМ. Триото концертира от този сезон, след като към съществуващото от средата на 90-те години на 20 век китарно дуо Дейвид Граймс – Грегъри Нютън, гастролирало в Севера Америка, Европа (включително и у нас), а също и в Южна Африка, се присъединява Майкъл Нигроу. На концерта си в Старинен Пловдив „Камино“ ще се представи с пъстрата си програма, съставена от класически солови пиеси, дуети и триа за китара, повечето аранжирани от Дейвид Граймс.

Високоемоционалният концерт на „Камино“ на 52-то издание на МФКМ е под патронажа на акад. д-р Димитър Димитров – ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, спонсор на Фестивала.

Концертът в съботната фестивална вечер (18 юни, събота, 20:00 часа) ще е под знака на  класическата виенска музикална школа. На музикалния подиум в Етнографския музей – Струнно трио „Фогл”, Австрия.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.