Под небето

Според медийните експерти вестниците на Кръстева обърнали резбата

Image title
Изследване на Лабораторията за медиен мониторинг на фондация „Медийна демокрация” под надслов „Медиите и властта: 2009” прави всеизвестният извод, че след изборите част от медиите коренно променят отношението си към новата власт, пише сайтът www.vevesti.com.  Най-рязко, на 180 градуса, са „взели завоя” вестниците на   Ирена Кръстева  и Делян Пеевски – Телеграф, Монитор, Политика . Основен белег за промяната е отношението към премиера Бойко Борисов. Като пример се дават заглавия в Телеграф преди и след победата на ГЕРБ на парламентарните избори: „Бойко вкарва чалгата в парламента” пише вестникът преди вота, а след идването на новото правителство заявява: „Бойко погва вещиците на Станишев”. Сред най-конюнктурните вестници  с променено отношение към управляващите са посочени още „Класа” и „Атака”.
Както е известно, малко преди идването на новия кабинет Ирена Кръстева се отказа от скандалната сделка с имотите на НАП или по-точно правителството на Станишев не я одобри заради опасността от публичен гаф. Тогава, на едно от последните заседания на бившия кабинет  министър от НДСВ (по информация на „Вевести” Николай Василев) заявил: „Вие луди ли сте, направо ще ни разкъсат, ако го направите в последните дни на правителството”.
Синът на Ирена Кръстева, депутатът Делян Пеевски, наричан още „момчето-чудо” заради главоломната си политическа кариера, е един от най-отсъстващите народни представители от пленарни заседания заедно с лидера на ДПС Ахмед Доган и неговата приближена Емел Етем. По думите на журналисти от медиите на Кръстева, той всеки ден е в ИПК „Родина”, където са редакциите на вестниците и цензурира подготвените за печат материали. 
Малко по-плавно са „взели завоя” към новата власт, според експертите, вестниците „24 часа” и „Стандарт”. При „Труд” не се забелязвала видима промяна в отношението към новите управляващи.  Особено впечатление прави изводът, че електронните информационни сайтове практически не променят отношението си към бившата и настояща власт. Общият извод според ръководител проекти на фондацията д-р Орлин Спасов е, че много от вестниците са станали твърде зависими. Това се обяснява с утвърждаването на т.нар. „корпоративна преса”, при която изданията са изцяло зависими от собствениците им, които пък защитават чрез медиите собствените си бизнес- или политически интереси без оглед на основната функция на медиите. Запазва се правилото в българската журналистика, че „медиите тичат след победителите”.
Извън тази дискусия и нейните изводи, упорито се говори, че медийната група на Кръстева и син е на тезгяха за продажба. Търсят се купувачи в близка Турция, Централна Европа и САЩ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина