Социолог оглави фондация „Пловдив- Европейска столица на културата”

Под небето

Бившият велик депутат Николай Близнаков спечели конкурса за изпълнителен директор

Image title
Социологът, юрист и бивш журналист Николай Близнаков оглави фондацията „Пловдив – Европейска столица на културата“. Той надделя в конкуренцията на още четири имена, подали документи за изпълнителен директор на сдружението- Андрей Киряков, Мариета Игаренска-Нешевска, Николина Пенкова и Татяна Спасова. Всички те представиха във фондацията писмени разработки на тема „Управление на дейността на Фондация „Пловдив – Европейска столица на културата“ в контекста на кандидатурата на града. На претендентите бяха присъдени оценки на всяка от фазите на конкурса – двата изпита по английски и събеседването по писмените им разработки.
Николай Близнаков е с дългогодишен опит в неправителствения сектор. Роден е през 1950 г. в Пловдив. Завършил е право. Първоначално работи като журналист – Радио Пловдив, в.”Орбита” и др. Съосновател на Пловдивския клуб за фантастика и прогностика “21 век”, и негов дългогодишен лидер. Инициатор на Фестивалите на фантастиката и прогностиката /1980-1989 г./; основател на Музей на въображението и Бъдещето /Пловдив/.
През 1989 г. е съорганизатор на СДС-Пловдив, и е избран за депутат в Седмото Велико народно събрание. Лидер на движението “Равен старт”- 1990-1992 г. През 1992 г. напуска СДС.
След 1999 преподава в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, специалност “Футурология и социология”. Автор на системата “Пряка жребийна демокрация”.
От 1992 до 1995 г. се занимава с издателска дейност в областта на фантастиката. Важен негов принос представлява съставителството на тематични антологии върху основни теми в НФ, за поредицата „SF трилър“, в които е поддържал рубрики от библиографски и енциклопедичен характер. Лидер на регионални граждански организации. Съпредседател на Националната Антикорупционн мрежа.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.