ПУ създава кадри за работа с бежанци и експерти по международни отношения

Под небето

Магистърската програма носи названието "Международни отношения" и в нея може да се запише всеки, който има среден успех "Добър"

От началото на месец октомври започна записването в магистърската програма „Международни отношения“ в Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Това съобщи ръководителят на програмата проф. д-р Ирена Илиева. Освен, че ръководи програмата проф. Илиева работи и в Института за държавата и правото към БАН. По думите й програмата, която вече изпрати няколко курса с добре реализирали се кадри,  изгражда умения и квалификация, отговарящи на изискванията за заемането на длъжност „стажант-аташе”, както и първа дипломатическа длъжност „аташе” в Министерство на външните работи на България. Студентите в магистърската програма имат възможност да се ползват от всички предимства, предоставени от Меморандума за сътрудничество между Дипломатическия институт при министъра на външните работи на България и Пловдивския университет. В него се предвижда обмен на лектори и екпертиза, участие в съвместни изследователски и образователни проекти и конференции, както и възможност за участие на студентите в младежките инициативи на Дипломатическия институт, като стажантската програма и конкурсите за есета.

Най-актуалното в момента е, че записалите се и завършили тази специалност мога да работят с бежанци и емигранти. Според ръководителя на програмата както България, така и Европа, има крещяща нужда от такива специалисти.

Според проф. Илиева, която е изтъкнат експерт по Международно право, процесите, които се наблюдават в последния месец с т.нар. бежанци в голямата си част нарушават разпоредбите на Шенгенското законодателство, особено с въвеждането на квотния принцип за прием на бегълци от Сирия и другите страни. Освен това проф. Илиева смята, че погледнато стриктно юридически тези хора са незаконни имигранти, с изключение на онази малка бройка, която наистина има нужда от защита. 

„За да се интегрират хората, имащи нужда да получат хуманитарен статут или статут на бежанци, трябва да има експерти, специалисти, които да познават Международното право, да го прилагат така добре, че да не противоречи на съответните законови разпоредби както в България, така за ЕС, но и за онези държави, които все още не са членки на Шенгенското пространство. „Програмата „Международни отношения“ би дала точни такива знания и познания, които да спомогнат на бъдещите международници да участват в разрешаването на проблемите на бежанците-процес, който няма да приключи лесно и бързо“, категорична е проф. Ирена Илиева.

От Учебния отдел на Юридическия факултет уточниха, че в магистърската програма „Международни отношения“ могат да се запишат студенти не само от конкретния факултет, но и от всеки друг или друг университет, стига успехът е да минимум „добър“.Освен това програмата е подходяща и за служители на държавни или общински служби, както и за служители на МВР или други институции, които искат да си квалифицират  служителите като експерти по международни отношения и да придобият правни и икономически знания.
Записването в магистърската програма ще продължи до края на месец октомври. Учебният процес започва от ноември и ще продължи 4 семестъра.

Повече за магистарската програма Културен мениджмънт вижте тук: ПУ в крак с времето

Пловдивският университет подготвя специалисти за управление на иновациите в региона

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.