Пореден скандал около казуса Голям Бунарджик

Под небето

Според разследване на Марица протестът в интернет е манипулиран от столична групировка

Image title
Голям скандал се заформя около строителните работи на Клуб Бунарджик и протестите срещу тях. Граждани роптаят срещу шума и прокопаването на скалите, които инвеститорите от Галакси Пропърти Груп обещават да приключат след няколко дни. Организира се дори протест пред общината, а после и шествие до мястото, което до преди няколко месеца бе опасно сметище, а днес е строителна площадка. Под тепето дочу, че фирмата кани на среща и диалог организаторите на протеста. Дали това ще се случи, засега остава едно голямо неизвестно. Анти на възраждането на Голям Бунарджик вадят транспаранти, снимки и видеа от дейностите на хълма, а от Галакси отговарят с разрешителни за реконструкция на старата сграда, книжа за собственост и проекта за новото лице на мястото, който има почитатели. Олелията обаче стана пълна след разследване на вестник Марица, което породи поредни въпроси около казуса. Колегите от единствения хартиен пловдивски ежедневник взривиха общественото мнение със статия, в която твърдят, че организираните през фейсбук протести са тотална манипулация. От медията твърдят, че зад гражданско недоволство се крият икономически и политически интереси на софийска групировка. „Очевидно е, че тя иска да попречи на инвестициите в Пловдив, да дестабилизира местния бизнес и градската администрация, като по този начин  да саботира развитието на града. Целта на столичната групировка е чрез нелоялна конкуренция да доминира над пловдивския бизнес и обществеността“, пише Марица.

„Групата “Да спасим Бунарджика от незаконно строителство” наброява 3000 човека. Повечето от тях – 90 на сто –  са включени безпардонно, без тяхно знание и разрешение. Информацията в групата е силно изопачена. Пример за това са множество постове, неугодни за администраторите, които се изтриват веднага след публикуването. В същото време е оставена нецензурираната и удобна за манипулаторите информация, която представлява чист вид спекулация“, допълват в разследването си репортерите.
Те посочват за ясен пример бройката на участниците в групата, и явилите се на протеста пред общината хора, в който . „В края на миналата седмица пред кметството скандираха 30-ина души. Показателно е, че в предаването на ПОТВ, където водещият Евгений Тодоров беше поканил представителите на групата, за да чуе техните мнения, не се появи нито един. Активистите не се отзоваха и на поканата на инвеститора да дойдат в посочения час и с очите си да видят документите, както го направиха медиите. Това още веднъж доказва, че зад тази организирана акция стои не грижата за тепето, а користните подбуди на икономическа групировка, която се крие“, казва се в статията на Марица.

С това разкритие патакламата по въпроса стана пълна. От Галакси продължават да припомнят, че имотът е частен и строителството се извършва в обема на бившия ресторант, а природозащитници са категорични, че е заобиколен законът . Интересен е фактът, че зад групата стои анонимен потребител.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.